Brooklynska skupina Friends je ena izmed petnajstih izvajalcev na BBC-jevem seznamu The Sound of 2012, ki običajno pravilno napove, kateri glasbeniki bodo v prihodnjem letu naredili prodor iz anonimnosti. Mešanico popa in elektronike v indie atmosfero pri Friends mešajo Samantha Urbani, Lesley Hann, Nikki Shapiro, Matthew Molnar in Oliver Duncan. Foto: Facebook stran skupine
Brooklynska skupina Friends je ena izmed petnajstih izvajalcev na BBC-jevem seznamu The Sound of 2012, ki običajno pravilno napove, kateri glasbeniki bodo v prihodnjem letu naredili prodor iz anonimnosti. Mešanico popa in elektronike v indie atmosfero pri Friends mešajo Samantha Urbani, Lesley Hann, Nikki Shapiro, Matthew Molnar in Oliver Duncan. Foto: Facebook stran skupine
Stooshe
Ženski poptrio Stooshe, ki ga sestavljajo Londončanke Karis, Courtney in Alex, je v svojih pesmih neposreden in odrezav - podobno kot naslov njihovega prvega singla Fuck me. Foto: Facebook stran skupine

Seznam, ki ga sestavijo iz mnenj več kot 180 vplivnih britanskih ustvarjalcev popkulturnega okusa, je v preteklih letih pravilno napovedal preboj in komercialni vzpon glasbenikov in skupin, kot so Adele, Florence and the Machine, Klaxons, Hurts, Keane, Duffy, Dizzee Rascal, Franz Ferdinand in 50 Cent. Letošnjih pet najboljših in zmagovalca s seznama The Sound of 2012 bo BBC razglasil januarja.

Vroče debate in odkritja nove glasbe
George Ergatoudis
, vodja glasbenega uredništva na BBC Radio 1 je povedal, da se je seznam v svojem prvem desetletju uveljavil kot pomemben pokazatelj, kateri prihajajoči glasbeniki si zaslužijo pozornost poslušalcev: "Seznam bo zagotovo sprožil debato, a kar je pomembnejše, pripeljal bo do odkritja glasbenikov, ki se trudijo izstopiti iz vedno širše množice - in to je lahko zgolj dobra stvar."

Med BBC-jevimi glasbenimi priporočili za leto 2012 so se znašli večinoma britanski glasbeniki različnih žanrov, med njimi, denimo, raper MC Dot Rotten, bluzovski kantavtor Jamie N Commons in "gobezdavi" ženski pop trio Stooshe, ki brez dlake na jeziku glasbeno popisuje življenje londonske mladine.

Nekaj težji (elektronski) zvoki v letu 2012
Iz newyorškega Harlema sta se na BBC-jevem seznamu znašla dvajsetletna pevka Azealia Banks in raper A$AP Rocky, vedno bolj priljubljeni elektronski žanr dubstep pa bosta vsak s svoje strani oceana zastopala angleški producent in didžej Flux Pavilion in njegov ameriški kolega Skrillex. Za mirnejše soulovske zvoke na seznamu skrbijo Michael Kiwanuka, Lianne La Havas in Ren Harvieu, s kitarami okoli vratu pa so se med BBC-jevimi priporočili znašli tudi njihovi britanski sonarodnjaki iz skupin Spector in Dry The River. Petnajsterico na seznamu končujejo še brooklynska indie-popzasedba Friends, švedski dance duo Niki & The Dove ter ameriški kantavtor in raper Frank Ocean.

Da so se izvajalci sploh lahko uvrstili na BBC-jev seznam The Sound of 2012, niso smeli imeti singla ali albuma v dvajseterici najboljših na britanskih lestvicah, prav tako pa niso smeli biti poznani britanskemu poslušalstvu iz katerega od resničnostnih glasbenih oddaj ali kot člani že uspešne glasbene skupine. Pri izboru najboljše peterice in končnega zmagovalca sodeluje tudi Holly Frith, urednica Gigwise.com, ki je letošnji seznam po poročanju BBC-ja ocenila z besedami: "Ker sta se na seznam uvrstila tako Skrillex kot Flux Pavilion, bo leto 2012 zaznamoval nekaj težji zvok. Če upoštevamo še Azealio Banks in A$AP Rockyja, bo med letošnjimi kandidati težka izbira."
Nekatere izmed izvajalcev z BBC-jevega seznama The Sound of 2012 lahko poslušate v spodnjih videoposnetkih.

Stooshe - Betty Woz Gone

Friends - Friend Crush

First Of The Year (Equinox) - Skrillex

Azealia Banks - 212 ft. Lazy Jay

Spector - Never Fade Away

Flux Pavilion - I Can't Stop

Dry the River - No Rest