Godalni sekstet Ars sestavljajo slovenski glasbeni umetniki, ki večinoma živijo in ustvarjajo v tujini. Foto: Radio Slovenija/Gregor Pirš
Godalni sekstet Ars sestavljajo slovenski glasbeni umetniki, ki večinoma živijo in ustvarjajo v tujini. Foto: Radio Slovenija/Gregor Pirš

Na koncertu bodo izvedli mojstrovini s konca 19. in prve polovice 20. stoletja ter krajši duhoviti sodobni slovenski skladbi iz 21. stoletja. Drevišnjemu koncertu, ki se bo začel ob 19.30, bo mogoče prisluhniti tudi v prenosu na 3. programu Radia Slovenija - Programu Ars.

35. koncert v Komornem studiu
Slovenske filharmonije
27. septembra ob 19.30

Nastopil bo Godalni sekstet Ars, v katerem igrajo izvrstni slovenski glasbeni umetniki, ki večinoma živijo in ustvarjajo v tujini, na državnih in mednarodnih glasbenih tekmovanjih so prejeli vrsto nagrad in priznanj, hkrati so zelo dejavni v mednarodnih orkestrskih in komornih zasedbah. Na jubilejnem komornem koncertu bodo nastopili: violinistka Tanja Sonc, članica komornega orkestra iz Züricha, violinist Matjaž Bogataj iz simfoničnega orkestra Bavarske državne opere v Münchnu, violistka Gea Pantner Volfand, solistka Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, violist Nejc Mikolič, član ansambla Minuí iz Celovca, violončelistka Maruša Turjak Bogataj, soloviolončelistka Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, in violončelist Primož Zalaznik, član orkestra Dunajskih simfonikov.

Člani Godalnega seksteta Ars med vajo v radijskem studiu 13. Foto: Radio Slovenija/Gregor Pirš
Člani Godalnega seksteta Ars med vajo v radijskem studiu 13. Foto: Radio Slovenija/Gregor Pirš

Glasbeni umetniki Godalnega seksteta Ars bodo predstavili dve komorni mojstrovini. Po uvodni duhoviti kratki skladbi Scratch / Škrip za godalni kvartet iz leta 2012 uveljavljenega slovenskega skladatelja Vita Žuraja bodo nocoj prvič v Sloveniji izvedli Godalni sekstet Erwina Schulhoffa, češko-avstrijskega skladatelja in pianista iz judovske družine v Pragi, ki je leta 1924 ustvaril globoko občuteno delo v štirih stavkih. V drugem delu koncerta bodo izvedli priljubljeni godalni sekstet Verklärte Nacht / Ozarjena noč, op. 4, avstrijskega skladatelja in teoretika Arnolda Schönberga, ki ga napisal leta 1899 po pesnitvi Richarda Dehmla. Gre za eno najizraznejših del v poznoromantični glasbeni govorici s konca 19. stoletja.

Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

''Program se mi zdi izredno zanimiv in tehten, Ozarjeno noč sem že večkrat igral, veselim pa se izziva s Schulhoffovim sekstetom, saj ga nihče od nas še ni igral. Zdi se mi zelo zanimivo, zakaj to delo v Sloveniji še ni bilo izvedeno. Sem pa prepričan, da si bomo na to vprašanje kmalu odgovorili, za izvajalce, vsaj zase lahko rečem, pa je to delo velik izziv,'' je povedal violinist Mikolič.

''Zdi se mi, da bo imel koncert zelo močno sporočilo, pritegnil bo vsakega poslušalca. Vsa tri dela so izjemno tehtna, nekje še v obdobju pozne romantike, kjer je slišati tonalnost, a se že slišijo zametki prihajajočega in razvijajočega se Schönberga, kamor gre v atonalnost, in kar se pojavlja tudi že v Schulhoffovem sekstetu,'' je dodala Maruša Turjak Bogataj.