Gregory Porter. Foto: EPA
Gregory Porter. Foto: EPA

Glasbenika, ki slovi po toplem, žametnem baritonu ter značilnem prepletu džeza, soula in gospela, primerjajo z legendami, kot so Nat King Cole, Donny Hathaway in Stevie Wonder.

Porter se je rodil v Los Angelesu in odraščal v Bakersfieldu v Kaliforniji. Ob poslušanju mamine zbirke plošč ga je popolnoma prevzel Nat King Cole, ki ga je že v rani mladosti znal odlično posnemati, so zapisali na spletni strani Cankarjevega doma.

Nadarjen je bil tudi za šport, a se je po poškodbi rame in na koncu nogometne poti preselil v Brooklyn, kjer se je preživljal kot kuhar in ob večerih nastopal v džezovskih klubih. Glasbi se je popolnoma posvetil na pobudo mentorja, saksofonista, skladatelja in pianista Kamaua Kenyatte. Že za svoj prvenec z naslovom Water leta 2010 je prejel nominacijo za grammyja, enako je bilo z drugim albumom Be Good dve leti pozneje.

Po podpisu pogodbe z založbo Blue Note je pozornost širše javnosti pritegnil leta 2013 s tretjim albumom Liquid Spirit, ki se je zavihtel na drugo mesto džezovskih lestvic in osvojil grammyja za najboljši vokalni džezovski album. Z več kot dvajsetimi milijoni predvajanj je postal tudi eden najbolj predvajanih džezovskih albumov vseh časov. Čeprav v ospredje postavlja lastne avtorske skladbe, se ozira tudi h koreninam, kot npr. na albumu Nat King Cole & Me iz leta 2017.

Leta 2020 je izdal šesti studijski album All Rise, na katerem v 15 skladbah podaja odkritosrčno izpoved. Besedila so prepredena z življenjsko filozofijo in utrinki iz vsakdana ter uglasbena v vznemirljivi mešanici džeza, soula, bluza, gospela in popa, so sporočili iz CD.

Na drevišnjem koncertu ga bo spremljala petčlanska zasedba glasbenikov.