John Coltrane (23. september 1926-17. julij 1967) Foto: Discogs
John Coltrane (23. september 1926-17. julij 1967) Foto: Discogs
Alice Coltrane
Džezpianistka Alice Coltrane je skoraj 40 let skrbela za zapuščino svojega pokojnega soproga. Foto: Discogs

Saksofonist in skladatelj, s polnim imenom John William Coltrane, se je rodil 23. septembra 1926 v kraju Hamlet v Severni Karolini. Glasbeno je bil dejaven vse do konca svojih dni – Expression, zadnji studijski album, ki ga je odobril, je izšel v letu njegove smrti, vendar posthumno. Coltrane se je poslovil pri vsega štiridesetih letih za posledicami raka na jetrih. Na začetku njegovega pogreba je igral Albert Ayler Quartet, na koncu pa Ornette Coleman Quartet.

Obsežen opus v dveh desetletjih
Na začetkih svoje glasbene poti je bil predan be bopu in hard bopu, v glasbeno zgodovino pa se je zapisal kot pionir in sooblikovalec svobodnega džeza. V 22 letih muziciranja je sodeloval tudi z drugimi džezovskimi velikani svojega časa, kot sta bila trobentač Miles Davis in pianist Thelonious Monk.

Še danes velja za enega najpomembnejših saksofonistov v zgodovini glasbe, njegovo ustvarjanje pa je navdahnilo mnoge glasbenike. Po smrti so ga ovenčali z več lovorikami, med drugim s posebno Pulitzerjevo nagrado leta 2007, afriška pravoslavna cerkev pa ga je razglasila za svetnika Johna Williama Coltrana.

Džezovski zvezdniški par
Njegova druga žena Alice Coltrane (1937-2007) je bila prav tako priznana džezglasbenica, in sicer pianistka, njun sin Ravi pa je saksofonist. Par se je spoznal leta 1963, ko je Alice igrala v zasedbi Terryja Gibbsa, ki si je večkrat pripisal zasluge za to, da je par "spravil skupaj". Gibbs je za Los Angeles Times povedal, da je Coltrane v svoji bodoči ženi "videl nekaj lepega". S Coltranom je začela nastopati v drugi polovici šestdesetih let prejšnjega stoletja. Alice pa je bila tudi tista, ki je skoraj 40 let upravljala arhiv in premoženje svojega pokojnega soproga.

"Nikoli nisem razmišljal, ali razumejo, kar počnem ... Čustveni odziv je vse, kar je pomembno - dokler obstaja občutek komunikacije, sploh ni potrebno, da je razumljena," je ena izmed njegovih izjav o lastnem ustvarjanju.