Festival v preteklem letu. Foto: Imago Sloveniae
Festival v preteklem letu. Foto: Imago Sloveniae

Večina koncertov bo v Mestnem muzeju Ljubljana, dogodki so za obiskovalce brezplačni.

Janoš Kern, direktor neprofitne nevladne organizacije, ki deluje v javnem interesu, je spomnil na začetke konec 80. let, ko je Staroljubljansko društvo s Primožem Lorenzem in somišljeniki začelo oživljati takrat dokaj zapuščeni del starega mestnega jedra z nastopi glasbenikov.

Iz tega je nastal tudi Imago Sloveniae, ki je svoje delovanje z umeščanjem dogodkov v živo v prostore arhitekturne dediščine, kot so muzeji, cerkve, trgi, razširil tudi na druge dele Slovenije, povezal pa se je tudi mednarodno.

V zadnjih letih se je po Kernovih besedah njihov obseg po Sloveniji zaradi koronakrize nekoliko zmanjšal, kljub temu pa je številčno majhna ekipa pripravila 33. mednarodni festival, ki bo v Ljubljani v dobrih dveh mesecih ponudil koncerte klasične glasbe in džeza.

Za konec bodo med 26. in 28. avgustom sledile tradicionalne Noči v stari Ljubljani, katerih program še pripravljajo.

Utrinek preteklih koncertnih izkušenj. Foto: Imago Sloveniae
Utrinek preteklih koncertnih izkušenj. Foto: Imago Sloveniae

Vabljiv operni repertoar
Festival bosta 18. junija odprla Simfonični orkester SNG Maribor in Zbor tamkajšnje Opere s solisti pod vodstvom dirigenta Simona Krečiča. Koncert na Kongresnem trgu bo hkrati del festivala Junij v Ljubljani.

V spored so vpletli še letošnjo obletnico Josipa Ipavca z odlomkom iz njegove operete Princesa Vrtoglavka. Foto: Wikipedia
V spored so vpletli še letošnjo obletnico Josipa Ipavca z odlomkom iz njegove operete Princesa Vrtoglavka. Foto: Wikipedia

Po Krečičevih besedah bo na njem mogoče slišati cvetober mariborskega pevskega ansambla z najbolj znanim repertoarjem iz operne literature.

V spored so vpletli še letošnjo obletnico Josipa Ipavca z odlomkom iz njegove operete Princesa Vrtoglavka. Po besedah direktorja SNG-ja Maribor Danila Roškerja bi koncert morali izvesti že lani, tako pa bodo letos z njim zaznamovali 101. obletnico mariborske Opere.

Še drugi jubileji
Kot je povedal koordinator projekta Imago Sloveniae Jan Kern, bo na sporedu še nekaj obletnic: v Švici živeča glasbenika Maja Lisac Barroso in Marcelo Nisinman bosta izvedla koncert, posvečen 100-letnici rojstva mojstra tanga Astorja Piazzolle, italijanski Kvartet Chagall pa bo nastopil z multimedijskim koncertom ob 700-letnici smrti pesnika Danteja Alighierija.

Z Avstrijskim kulturnim forumom v Ljubljani, ki po besedah njegovega direktorja Andreasa Pawlitscheka že več leto uspešno sodeluje z Imagom Sloveniae, so pripravili tri koncerte, med njimi koncerta avstrijskega Kvarteta Auner in Tria Akk:zent z Bratkom Bibičem in Dedley Woodleybears.

Nepredvidljivi džez
Kern je omenil tudi Berlinski pihalni oktet, ki bo nastopil v Piranu, iz džezovskega sporeda pa je navedel Jureta Pukla, Milana Stanisavljevića s kvartetom in novo zgoščenko Eastern Star, mlado džezovsko vokalistko Ane Čop z novim projektom Neskončnosti ter mednarodno zasedbo ZZ Quartet na čelu s hrvaškim kitaristom Ratkom Zjaco.

Z dvema projektoma bo na festivalu sodelovala flavtistka Katarina Šantl Zupan, in sicer z mladim Ansamblom Camerata Academica Ljubljana z ljubljanske Akademije za glasbo ter s hrvaško-slovenskim kvartetom flavt 4Syrinx, ki bo po njenih besedah letošnjo 20-letnico delovanja počastil tudi z dvojno CD-ploščo.