Takole je so člani Orkestra Suisse Romande poleti nastopali ob Ženevskem jezeru. Foto: EPA
Takole je so člani Orkestra Suisse Romande poleti nastopali ob Ženevskem jezeru. Foto: EPA

Koncerti potekajo na različnih prizoriščih po mestu, tudi v cvetličarnah, butikih in nekdanjih industrijskih zgradbah. Poslušalcu, ki želi na koncert, sporočijo zgolj datum, uro in lokacijo dogodka, medtem ko vse do zadnjega ostaja skrivnost, kateri član orkestra mu bo zaigral in katero skladbo bo izbral, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Skoraj nekoliko strašljivo stati tako blizu izvajalki"
Z idejo je članom Orkestra Suisse Romande iz Ženeve uspelo ustvariti bližjo in intimno koncertno izkušnjo. Poslušalec Filipe De Figueiredo je imel na otoku sredi reke Rone priložnost prisluhniti violončelistki Vereni Schweizer, ki je izvedla sonato Johanna Sebastiana Bacha.

De Figueiredo je po koncertu dejal, da je morda skoraj nekoliko strašljivo stati tako blizu izvajalki: "Ne zgolj, da ji prisluhneš, zelo od blizu lahko vidiš vse, kar počne. To je res prijetna izkušnja."

Violončelistka je povedala, da je tudi za glasbenike takšen koncert svojevrstno doživetje, saj med izvajanjem delijo zelo intimen trenutek z neznancem. Pravi tudi, da je za številne poslušalce takšen koncert zelo čustven dogodek, kar izvajalcem veliko pomeni, saj z odra ne morejo spremljati tovrstnih odzivov.

Priprava inštrumentov na koncert. Foto: EPA
Priprava inštrumentov na koncert. Foto: EPA

Vodja orkestra Steve Roger je dejal, da so nekateri po dogodku tako polni čustev, da odidejo brez besed, drugi pa z glasbeniki poklepetajo, bodisi o skladbi, o aktualnem času ali o tem, kako pandemija ovira glasbenike pri njihovem delu.

Orkester Suisse Romande je bil ustanovljen leta 1918, sestavlja pa ga 112 stalnih članov. Na turnejah so nastopili v vodilnih svetovnih koncertnih dvoranah v Berlinu, Londonu, Parizu, na Dunaju, v Moskvi, Tokiu, Pekingu, New Yorku, San Franciscu in Buenos Airesu.