Bo letošnji razširjeni program Jazzinty z vsebinsko širino in nekonvencionalnimi koncertnimi lokacijami uspel ustvarjati festivalsko vzdušje pri širši populaciji obiskovalcev? Foto: Lenart Lukšič
Bo letošnji razširjeni program Jazzinty z vsebinsko širino in nekonvencionalnimi koncertnimi lokacijami uspel ustvarjati festivalsko vzdušje pri širši populaciji obiskovalcev? Foto: Lenart Lukšič
Med 13. in 18. avgustom bo v Novem mestu potekal 13. mednarodni glasbeni festival Jazzinty. Foto: Jazzinty
Udeleženci delavnice imajo na vse koncerte prost vstop. Integralni del festivala so tudi popoldanski in večerni jam sessioni, kjer je oder na voljo predvsem študentom in mentorjem delavnice. Foto: Lenart Lukšič

V novomeškem klubu LokalPatriot so odprli letošnji že 13. mednarodni glasbeni festival Jazzinty. Enotedenska mednarodna glasbena delavnica Jazzinty, namenjena vsem, ki jih zanimata improvizacija in jazz, bo potekala v sklopu EPK-ja in tako postaja osrednji most med slovensko in evropsko džezovsko produkcijo.

Več podrobnosti o festivalu najdete na uradni spletni strani.
Festival Jazzinty v letu 2012 prinaša veliko novosti, tako v programu delavnice kot tudi v programu festivalskih koncertov in kompozicijskega tekmovanja Jazzon. Delavnica skupaj z džezfestivalom in skladateljsko nagrado jazzon tvori platformo za mednarodna glasbena sodelovanja in stimulativno okolje za svobodno, ustvarjalno izražanje v glasbi.

"Vse" o Jazzinty
Ob mednarodni glasbeni delavnici bo v istem tednu v Novem mestu potekal tudi džezfestival, katerega program sestavljajo predstavitve novih slovenskih džezovskih projektov, finale nagrade jazzon, koncert mentorjev delavnice in posebnega gosta, večerni koncerti zabavnejšega značaja na mestnih ulicah in trgih, zaključni koncert udeležencev delavnice in spremljevalni program. Letošnji program je razširjen in obogaten v sodelovanju z zavodom EPK Maribor ter skuša z vsebinsko širino in nekonvencionalnimi koncertnimi lokacijami ustvarjati festivalsko vzdušje pri širši populaciji obiskovalcev, tudi tisti, ki običajno nima navad obiskovanja koncertov in kulturne konzumacije. Tako festivalski program dobiva tudi izobraževalni značaj in skozi projekt EPK dolgoročno zagotavlja obisk prireditev.

Improviziraj, da boš lahko nagrajen
V sklopu Jazzintyja vsako leto podelijo nagrado jazzon za najboljšo džazovsko skladbo, letos pa bodo prvič priredili tako imenovano Jazzon Live tekmovanje slovenskih džezovskih skladateljev, ki bo hkrati tekmovanje džezovskih zasedb v izvedbi lastnih skladb. Na razpis se lahko prijavijo skladatelji z eno kompozicijo, ki še ni bila izvedena ali objavljena. Na tretji večer mednarodnega festivala in delavnice Jazzinty je običajno finalni koncert, na katerem so premierno izvedene izbrane finalne skladbe. V okviru tekmovanja bo strokovna žirija podelila nagradi za skladbo in izvedbo, medtem ko bo občinstvo glasovalo o svojem zmagovalcu. Za nagrade se bodo potegovali Žan Tetičkovič Sextet, Goran Krmac Group in Črt Remic Trio. Na delavnici poučuje 12 mednarodnih mentorjev, priznanih glasbenih pedagogov, ki prihajajo iz različnih evropskih akademij in iz ZDA. Enotedenskega izobraževanja, ki bo letos potekalo od 13. do 18. avgusta, se vsako leto udeleži približno 80 domačih in tujih študentov, ki obiskujejo individualne mentorske ure in teoretična predavanja, udeležujejo pa se tudi skupinske igre v kombo zasedbah in jam sessionih.

Udeleženci se bodo v letošnjem letu izobraževali v naslednjih kategorijah: mojstrski tečaj džezimprovizacije (Miroslav Vitous, ZDA); tečaj etnoimprovizacije (Ratko Zajca, HR/NIZ); bobni (Alan Jones, ZDA); harmonika (Simone Zanchini, IT); klavir (Danny Grissett, ZDA); trobenta in trobila (Piotr Wojtasik, POL); kontrabas, bas kitara (Joris Teepe, NIZ); vokal (Judy Niemack, ZDA in Sheila Cooper, ZDA/KAN); kitara (Jean Francois Prins, BEL); tolkala (Luis Ribeiro, BRA) in kategoriji saksofon&umetniški vodja (Andy Middleton, ZDA). Udeleženci delavnic bodo razporejeni v različne kombo zasedbe, v okviru katerih bodo obravnavali slogovno različno, eksperimentalno, vokalno glasbo in glasbo različnih priznanih imen džeza.

V festivalskem delu bodo letos večeri zaživeli ob glasbi kvarteta vibrafonista Vida Jamnika, zasedbe 9MM, bobnarja Andreja Hočevarja, pianista Raphaela Wressniga & Big Boogaloo Horns z Enricom Crivellarom ter koncertu mentorjev s posebnim gostom Miroslavom Vitoušem. Zapela bo tudi Alenka Godec in zaigrali bodo The Grooveapartment. V soboto, 18. avgusta, se bosta delavnica in festival slavnostno zaključila s koncertom udeležencev, ki se bodo tokrat posebej posvečali glasbi Johna McLaughlina, Milesa Davisa, Weather Report, Tita Puenteja, Jamesa Browna, Raya Charlesa in Arethe Franklin.

Si drugačen? Bodi samosvoj - samo svoj. Drzni si! Pridi v Novo mesto.

N. Z.