Akse P19 dokončuje stensko poslikavo, ki so jo prvič prekrili z oglasom. Foto: Reuters
Akse P19 dokončuje stensko poslikavo, ki so jo prvič prekrili z oglasom. Foto: Reuters
Sorodna novica Oglasna preslikava stenske upodobitve Iana Curtisa razburila prebivalce Manchestra

Leta 2020 je – na svetovni dan duševnega zdravja – v središču Manchestra zaživela velika stenska poslikava s podobo Iana Curtisa, frontmana zasedbe Joy Division. Avgusta lani je meščane razburil oglas, naslikan čez to podobo. Amazon Music je namreč veliko obličje Iana Curtisa prepleskal z oglasom za album Close to Home manchestrskega raperja Aitcha. Harrison James Armstrong, kot je Aitchu v resnici ime, se je takrat po lastnih besedah "zaradi tega počutil kot najbolj osovražen človek v Manchestru". Za preslikavo je po lastnih besedah izvedel na družbenih omrežjih in nato takoj ukrepal. "Ne izbiram, kam bom dal svoje panoje ali promocijo albuma. Zgolj zbudim se, se peljem mimo nje ali pa jo vidim na spletu, tako kot vsi drugi." Pozneje se je opravičilo tudi podjetje Amazon Music.

Črno-beli portret Iana Curtisa, ki si je življenje vzel leta 1980, se razteza čez vsa tri nadstropja fasade puba Star and Garter. Prejšnji teden ga je (drugič) dokončal lokalni ulični umetnik Akse P19, ki je za to prejšnji ponedeljek dobil naročilo lokalnih oblasti. Isti umetnik je poslikavo ustvaril že leta 2020.

Manchesterski bend Joy Division je pred Curtisovo smrtjo izdal le dva albuma, a meče dolgo senco na britansko alternativno glasbo. Nešteto skupin je pozneje skušalo imitirati minimalistični postpunkovski zvok in turobno razpoloženja skupine, ki je konec sedemdesetih let temeljito prevetril znane glasbene vzorce.

Smrt Iana Curtisa tik pred turnejo te mlade manchestrske zasedbe po ZDA je bila tako rekoč prvi očitni samomor v svetu rock’n’rolla. Poleg epilepsije, ki so ji bili podvrženi tudi njegovi odrski nastopi, je trpel tudi za hudo depresijo ter občutki razočaranosti nad samim sabo zaradi propadajočega razmerja z ženo Deborah. Par se je poročil že v najstniških letih in zgolj leto dni pred Curtisovo smrtjo dobil hčerko. Curtisova besedila je zaznamovala neprizanesljiva samorefleksija, njegov pojmovni svet se je vrtel okoli odtujenosti, obupa, praznine.

Zasedba je s smrtjo Iana Curtisa prenehala obstajati na podlagi dogovora med člani, da lahko kot Joy Division obstajajo zgolj v izvorni postavi, torej če kateri izmed članov zapusti zasedbo, to preprosto niso več Joy Division. In tako so nastali New Order, ki pa vse od takrat pišejo spet drugačno zgodovino glasbe.