Foto: Kulturni dom Nova Gorica
Foto: Kulturni dom Nova Gorica

Nocoj se bodo tako s programom petega koncerta 41. koncertne sezone premaknili v južnoameriške kraje, ki so ga naslovili Vidala, baročne korenine južnoameriške glasbe.

Sestavljajo ga tradicionalne glasbe iz Argentine, Bolivije, Peruja in Čila, ki so jih na stari način zbirali ali komponirali Atahualpa Yupanqui, Andrés Chazarreta, bratje Díaz in drugi. "Številne pesmi so dela anonimnih skladateljev, ki so se med stoletij prenašala skozi generacije, plesi pa imajo korenine v baročnih časih in so se oblikovali pod vplivom glasbe španskih kolonizatorjev, staroselcev južne Amerike ter afriških sužnjev," piše v najavi.

Pod umetniškim vodstvom dirigenta Rubéna Dubrovskyja in ob spremljavi tenorista Francisca Brita bosta violinistki Agnes Stradner in Betina Pasteknik, kitarist Sebastián Sciaraffia ter Martín Bruhn na tolkalih predstavili glasbo, ki so jo konec 19. stoletja ter čez vse 20. stoletje zapisali kantavtorji iz različnih delov Južne Amerike.

Koncerti kot interdisciplinarni projekti
Danes eden najpomembnejših avstrijskih baročnih ansamblov Bach Consort Wien je bil ustanovljen leta 1999, opisujejo v kulturnem domu. Sestav koncertira na prestižnih evropskih odrih in se predstavlja na številnih festivalih. Sodelovali so že z različnimi priznanimi solisti, kot so Emma Kirkby, Bernarda Fink, Christiane Karg, Franco Fagioli, Michael Schade in Andreas Scholl, ter gostujočimi dirigenti.

Dunajski baročni ansambel je znan tudi po tem, da v nastope vključuje tudi plesalce in literaturo, tako da koncerti postanejo interdisciplinarni projekti.