Osrednja ideja festivala je v zavesti domačinov in turistov utrditi idejo, da je julija na Bledu mogoče uživati v pestri ponudbi glasbenih zvrsti in še česa. Foto: BoBo
Osrednja ideja festivala je v zavesti domačinov in turistov utrditi idejo, da je julija na Bledu mogoče uživati v pestri ponudbi glasbenih zvrsti in še česa. Foto: BoBo
Ejti Štih
Ejti Štih že od osemdesetih naprej živi in ustvarja v Santa Cruzu de la Sierri v Boliviji. Foto: RTV SLO

Dogajanje se je začelo z odprtjem razstave Ejti Štih, avgusta pa bo na gradu in v Zdraviliškem parku potekal tudi tradicionalni Okarina etno festival.

Pri pripravi letošnjih poletnih prireditev na Blejskem gradu so se po besedah direktorja Zavoda za kulturo Bled Matjaža Završnika povezali tako z izvajalci samimi kot tudi z ustanovo Imago Sloveniae - Podobe Slovenije ter zavodom Boben in lajna.

V dogovoru z umetniškima vodjema Festivala Bled Jernejem Brencetom in Okarine etno festivala Leom Ličofom so se ob tem odločili, da del koncertov pripravijo na Blejskem gradu. Ti bodo potekali na zgornji grajski terasi z začetkom ob 20.30, ob morebitnem slabem vremenu pa v Viteški dvorani.

Na letošnjem že 22. Okarina etno festivalu, ki bo potekal v dveh delih, in sicer od 2. do 5. avgusta na Blejskem gradu ter od 9. do 12. avgusta v Zdraviliškem parku, bodo nastopili glasbeniki iz Avstralije, Madžarske, Mongolije, Francije, s Cipra, iz Estonije, Velike Britanije, ZDA, Rusije in Slovenije, že tradicionalno pa tudi Vlado Kreslin z Beltinško bando in Malimi bogovi.

Današnji uvod v poletne prireditve je bilo odprtje razstave del Ejti Štih, mednarodno uveljavljene umetnice z blejskimi koreninami, v galeriji Stolp, kar predstavlja eno najpomembnejših mest v programu letošnjih grajskih prireditev. "Razstava njenih del v domačem kraju je bila kar nekaj časa želja umetnice, ki trenutno živi v Boliviji, in letos smo njeno željo uresničili," je o razstavi z naslovom Zbor (Chor) povedal Završnik.

Brez (dodatne) vstopnine
Obiskovalci grajskih poletnih kulturnih prireditev bodo ob sredah in petkih lahko prisluhnili štirim večerom klasične glasbe in prav tolikim z džezovskimi ritmi, pri čemer je cena vstopnice plačilo vstopnine na Blejski grad.

Prvi bodo 18. julija nastopili člani madžarskega kvarteta pozavn Four Bones Quartet, ki bodo s svojim nastopom tudi sklenili letošnji 17. festival Bled. Na blejskih grajskih glasbenih večerih bodo nastopili še Mojca Vajgl Zlobko in Karolina Šantl Zupan, duo Sinkro iz Španije, Andrej Hočevar 9MM, Maja Keuc & Soul Crew, Žiga Murko Group, Vid Jamnik, Jazz Continuo, Ba-Rock ter skupina Naked.

Ženski pevski zbor Pletna Bled bo v programu sodeloval z letnim koncertom, Kulturno društvo Gašperja Lambergarja pa bo vsak torek oziroma četrtek predstavilo gledališki upodobitvi Kralj Matjaž in Alenčica ter Junaške Blejke.

Od orientalskih plesov do strmenja v zvezde
Med predavanji velja opozoriti na potopisno predstavitev Matevža Lenarčiča o njegovem letu z ultralahkim letalom okrog sveta. Muzejsko društvo Bled pa bo program obogatilo še s svojimi predstavitvami zgodovinskih in naravoslovnih tem. Ob posameznih večerih bodo obiskovalci skupaj s člani Astronomskega društva Nova Jesenice s teleskopi raziskovali ozvezdje. Blejske grajske večere bodo s svojim nastopom 28. septembra sklenile članice plesne skupine Orientalke.