Festival stare glasbe Seviqc Brežice 2021 se bo v dvorani gradu Brežice danes ob 19.30 začel s festivalskim predtaktom in nadaljeval z nastopom španskih ansamblov Amystis in Ministriles de la Reyna. Ta utečeni in ugledni festival bo letos potekal na prizoriščih v občinah Brežice, Dolenjske Toplice in Šmartno pri Litiji. Končal se bo 23. avgusta.

Festival stare glasbe Seviqc so zasnovali leta 1982. Leta 1997 so ga iz Radovljice preselili v Brežice, leto pozneje so ga razširili na sosednje občine, še pozneje pa po vsej državi. Na fotografiji je utrinek predlanskega otvoritvenega koncerta v Viteški dvorani gradu Brežice. Foto: Sevicq Brežice
Festival stare glasbe Seviqc so zasnovali leta 1982. Leta 1997 so ga iz Radovljice preselili v Brežice, leto pozneje so ga razširili na sosednje občine, še pozneje pa po vsej državi. Na fotografiji je utrinek predlanskega otvoritvenega koncerta v Viteški dvorani gradu Brežice. Foto: Sevicq Brežice

Siglo de Oro v glasbi
Kot navaja program Seviqca 2021, bosta španski skupini Amystis in Ministriles de la Reyna drevi nastopili z glasbo obdobja Tomasa Luisa de Victoria oziroma zlate dobe Španije, izvajali pa bosta dela neznanih španskih polifonistov.

V nedeljo bo v Hudičevem turnu pri gradu Soteska v občini Dolenjske Toplice z glasbili clavicytherium, ottavino in čembalo nastopil italijanski glasbenik Fabio Antonio Falcone, in sicer z renesančno glasbo najstarejše objavljene zbirke za glasbila s tipkami oziroma z deli Andree Antica in Marca Antonia Cavazzonija.

Naslednji koncert bodo v ponedeljek, 9. avgusta, pripravili na Gradu Bogenšperk v občini Šmartno pri Litiji, kjer bo nizozemski Butter Quartet na večeru Glasba med prijatelji nastopil z glasbo mojstrov dunajske klasike, Vanhala, Haydna in Mozarta.

Festival Seviqc bodo v petek, 13. avgusta, nadaljevali v dvorani gradu Brežice, kjer se ta večer obeta nastop španske violinistke Adriane Alcaide. Nastopila bo s programom Svoboda v baroku in danes oziroma s "tihožitji" Bacha, Matteisa, von Biberja in z improvizacijami.

Francoski ansambel se je veliko ukvarjal s  historično dokazanimi srečanji med evropsko in zunanjeevropsko staro glasbo. Foto: Sevicq Brežice
Francoski ansambel se je veliko ukvarjal s historično dokazanimi srečanji med evropsko in zunanjeevropsko staro glasbo. Foto: Sevicq Brežice

Predzadnji festivalski večer bodo 16. avgusta pripravili na brežiškem gradu, kjer bo "z glasbo, ki je preživela bombardiranja, požare in poplave", oziroma z novoodkritimi sonatami za violino in continuo Johanna Georga Pisendela nastopil nizozemski trio Scaramuccia.

Zadnji glasbeni večer letošnje 40. festivalske sezone bo 23. avgusta potekal na gradu Brežice, kjer bo francoska štiričlanska zasedba Le Baroque Nomade nastopila z glasbo francoskega baroka.

Uro pred vsakim koncertom bodo pripravili tako imenovani festivalski predtakt s klepetom z izvajalci. Častni pokrovitelj festivala je Slovenska akademija znanosti in umetnosti, so še sporočili prireditelji festivala Seviqc.