Tomaž Pengov ob prejemu nagrade Franeta Milčinskega – Ježka leta 1997. Foto: Stane Sršen, RTV SLO
Tomaž Pengov ob prejemu nagrade Franeta Milčinskega – Ježka leta 1997. Foto: Stane Sršen, RTV SLO

Po tematskem ciklu glasbeno-dokumentarnih oddaj Pesem v žepu, ki jih je pripravil Prvi program Radia Slovenija, se nocoj poklon glasbeniku sklepa s predstavitvijo dvojnega albuma Kamor greš (izšel je pri ZKP-ju RTV Slovenija) in koncertom na ljubljanskem gradu, ki se je začel ob 20.00.

Zgoščenko lahko kupite na tej povezavi.

Enajst pesmi Tomaža Pengova je zaživelo v novih glasbenih preoblekah zasedbe David in ukradeno pero, ki jo vodi pianist David Trebižan, ob njem pa nastopajo še Metod Banko, Sergej Randjelović Runjoe, Tomaž Gajšt, Bojana Šaljić Podešva in godalni trio. Koncert so kot gostje obogatili Višnja Fičor in člani znova obujene zasedbe Salamander – Bogdana Herman, Milan Dekleva, Jerko Novak, Lado Jakša in Božo Ogorevc.

Plošča prinaša tudi koncert Tomaža Pengova, ki ga je leta 1994 v klubu K4 produciral glasbeni urednik Jane Weber, kantavtor pa je tedaj nastopil pred ameriškim glasbenikom Townesom Van Zandtom.

Nocojšnji koncert je bilo mogoče spremljati v neposrednem radijskem prenosu na Prvem programu Radia Slovenija.

Tomaž Pengov se je v zgodovino slovenskega kantavtorstva zapisal že s svojo prvo ploščo Odpotovanja (1973). Njegov glas je širša javnost sicer spoznala že konec šestdesetih, ko je s skupino Mladi levi posnel pretresljivo balado Oda Ireni. Pozneje je ustvaril še malo ploščo (Napisi padajo / Črna pega čez oči – 1978), tri studijske albume (Pripovedi – 1988, Rimska cesta – 1992, Biti tu – 1996), koncertni album (Koncert – 2006), pesniško zbirko (Dih – 1993) in zvočno knjigo (Drevo in zvezda – 2011), pisal je tudi glasbo za filme in gledališče. Leta 1997 je za svoje delo prejel Ježkovo nagrado.

Dvojna plošča pesmi Tomaža Pengova Kamor greš ... oblikovanje Žiga Culiberg. Foto: ZKP RTV Slovenija
Dvojna plošča pesmi Tomaža Pengova Kamor greš ... oblikovanje Žiga Culiberg. Foto: ZKP RTV Slovenija