Mak Grgić je prvi slovenski kitarist z doktorskim nazivom. Foto: : Imago Sloveniae / Domen Pal
Mak Grgić je prvi slovenski kitarist z doktorskim nazivom. Foto: : Imago Sloveniae / Domen Pal

Seveda sem vesel svojega uspeha, vse velike dvorane, kjer sem nastopal, nominacija za grammyja … O čem takem nisem sanjal. Ampak glasba me ne zanima samo v smislu nastopanja. Z glasbo želim narediti nekaj dobrega za družbo in v tem smislu bi kaj spremenil na svoji poti, izkoristil bi več priložnosti za delo v tej smeri.

Mak Grgić

Skladbe za nominirani album je Grgić odigral na posebej prirejeni kitari, uglašeni na način, kakršnega je pri igranju klavirja uporabljal Bach. Na nastopu v Atriju ZRC-ja SAZU-ja (v organizaciji Mednarodnega festivala Imago Sloveniae) je koncert sicer izvedel na klasični kitari, popestril pa ga je z nastopom žene, operne pevke Meagan Martin, s katero se avgusta iz Los Angelesa seli v Južno Karolino, kjer bo na eni izmed fakultet delal kot profesor in raziskovalec. "V okviru raziskovalnega dela se bom lahko ukvarjal s projekti, ki me tudi sicer zanimajo, tako da sem ponudbo za delo z veseljem sprejel," je povedal kitarist.

Na kratki turneji po Sloveniji se je Grgić ustavil tudi na festivalu Teden kitare v Postojni, kjer je prvič nastopil pred enajstimi leti kot študent, tokrat pa sodeloval kot pedagog in nastopajoči. Izvedel je tudi posebej za to priložnost napisan koncert The Beatz skladatelja Leona Firšta. "Z Leonom sva se zelo dobro ujela že pri prvem sodelovanju, ko sva delala aranžma ene suite balkanskih plesov, ki sem jo izvajal na solokitari. On je to predelal za kitaro in godalni orkester. Njegov glasbeni nazor zelo ustreza mojemu, zato se je to sodelovanje tudi nadaljevalo. On je sicer klasično izobražen glasbenik, ampak ima ozadje v džezu, rocku, funku, popu … To zna uporabiti pri svojem delu. Mene to zelo privlači, saj na isti način razumem glasbo in kitaro. Rad izvajam nekaj, kar se da izraziti skozi različne sloge, ampak na klasičen način. Ta njegov koncert The Beatz ima klasično obliko, koncert za kitaro in godalni orkester, vsebuje pa elemente rockovskih riffov, power metala pa tudi funk-džezovskih stilskih izrazov. Sodelovala sva tudi pri mojem avtorskem projektu, ki se imenuje Peaceful guitar in bo konec leta izšel na albumu," je o sodelovanju povedal prvi slovenski kitarist z doktorskim nazivom.

Utrinek z nedavnega koncerta v Atriju ZRC-ja SAZU-ja v Ljubljani. Foto: : Imago Sloveniae / Domen Pal
Utrinek z nedavnega koncerta v Atriju ZRC-ja SAZU-ja v Ljubljani. Foto: : Imago Sloveniae / Domen Pal

Spogledovanje s Hollywoodom
Poleg tega Grgića do konca leta čaka še nekaj vznemirljivih dogodkov. "Septembra imam premiero koncerta za kitaro priznanega ameriškega skladatelja Michaela Abelsa, ki je med drugim ustvaril glasbo za z oskarjem nagrajeni film Zbeži!. Potem se vrnem v Evropo s Firštovim koncertom," se veseli glasbenik. S koncertom The Beatz bo jeseni nastopil tudi na Poljskem in v Avstriji.

Skladbe za album Mak Bach je Grgić odigral na posebej prirejeni kitari, uglašeni na način, kakršnega je pri igranju klavirja uporabljal Bach. Foto: : Imago Sloveniae / Domen Pal
Skladbe za album Mak Bach je Grgić odigral na posebej prirejeni kitari, uglašeni na način, kakršnega je pri igranju klavirja uporabljal Bach. Foto: : Imago Sloveniae / Domen Pal

In kako 35-letni kitarist gleda na svoj uspeh? Če bi s perspektive 25-letnega študenta ocenjeval svojo karierno pot, se ne more pritoževati, pravi, a marsikaj bi vseeno naredil drugače. "Zadevo bi izpeljal bolj strukturirano. Biti aktiven glasbenik je zelo težko, saj je ustaljenih kariernih poti klasičnih glasbenikov malo. Večina se usmeri na pedagoško pot. Jaz sem izbral drugo, ki je bila bolj trnova. Seveda sem vesel svojega uspeha, vse velike dvorane, kjer sem nastopal, nominacija za grammyja … O čem takem nisem sanjal. Ampak glasba me ne zanima samo v smislu nastopanja. Z glasbo želim narediti nekaj dobrega za družbo in v tem smislu bi kaj spremenil na svoji poti, izkoristil bi več priložnosti za delo v tej smeri. Ampak življenje nas pelje svojo pot in zdi se mi, da me je peljalo po lepi poti," razmišlja Grgić.

Razvija aplikacijo za učenje glasbe: kot "Duolingo za kitaro"
Pred časom je tako kitarist začel s skupino računalniških programerjev razvijati aplikacijo, namenjeno glasbenemu izobraževanju. Igra bo omogočala učenje not, akordov, melodij, ritma in skladb v celoti. "Najprej bo na voljo le za kitaro, nato še za druge inštrumente. Osnovna ideja je bila, da bi ustvarili nekaj podobnega, kot je Duolingo za učenje tujih jezikov. Opazil sem namreč, da je glasbeno izobraževanje zelo zastarelo. Veliko učencev začne igrati inštrument in hitro neha, zato sem iskal način, kako izobraževanje modernizirati in ga učencem približati na zabaven način. Razvili smo programsko opremo, ki prepozna zvok in to prekomponira v igro. Če odigraš prave note, Noty potolče sovražnika. Tako nekako bo videti," je povedal o projektu, ki ga podpira tudi slovenski investicijski sklad Silicon Gardens, izšel pa naj bi še pred koncem leta.

Koncert Maka Grgića v Atriju ZRC SAZU
Začetek koncerta Mak Bach v Ljubljani