Netrebko in Ejvazov bosta na koncertu izvedla izbor iz opernih klasik od Čajkovskega do Wagnerja in Puccinija. Foto: EPA
Netrebko in Ejvazov bosta na koncertu izvedla izbor iz opernih klasik od Čajkovskega do Wagnerja in Puccinija. Foto: EPA

Na odru se bodo zakoncema Ani Netrebko in Jusifu Ejvazovu pridružili slovenska mezzosopranistka Monika Bohinec, članica opernega ansambla Dunajske državne opere, in simfonični orkester RTV Slovenija pod taktirko italijanskega dirigenta Michelangela Mazza. Na sporedu bodo dela Puccinija, Bizeta, Čajkovskega, Donizettija, Wagnerja in Verdija.

Sorodna novica Ukrajinska skupnost v Sloveniji nasprotuje nastopu Ane Netrebko na Ljubljana Festivalu

Ukrajinska skupnost: kultura je (tudi) imperialistično orožje
Ukrajinska skupnost Slovenije je na Festival Ljubljana naslovila peticijo, v kateri so pozvali k odpovedi sopranistkinega nastopa v Ljubljani; pod njo so zbrali več kot 700 podpisov. Kot je skupnost med drugim ocenila v peticiji, so nastopi umetnikov, ki "neposredno podpirajo zločinski režim diktatorja Putina", nesprejemljivi.

"Kultura je najmočnejše orožje v vojni proti Rusiji. Več stoletij je Rusija izkoriščala prav kulturo za prikrivanje svojih imperialističnih zločinov. In dokler Rusija načrtno izvaja genocid nad ukrajinskim narodom in njegovo kulturo, obstreljuje z raketami otroške zdravstvene domove, porodnišnice, univerze, šole, muzeje, cerkve, knjižnice, je kakršno koli sodelovanje s tistimi, ki podpirajo vojne zločine, nesprejemljivo," so še zapisali.

Danes protest pred Cankarjevim domom?
Vpletlo se je tudi ukrajinsko veleposlaništvo ter skušalo prek vlade in pristojnih ministrstev preprečiti nastop vnovične gostje festivala, je za TV Slovenija poročala Marta Razboršek. "Veliko Ukrajincev, aktivistov in beguncev, je prišlo na veleposlaništvo in me prosilo, naj naredim vse, kar je mogoče, za preprečitev njenega nastopa v Ljubljani," je povedal ukrajinski veleposlanik Andrij Tarana. Napovedal je tudi, da bodo ljudje nocoj prišli pred koncertno dvorano in protestirali.

Festival Ljubljana: kultura povezuje in gradi mostove
V odgovor na peticijo so na festivalu zapisali, da so bili deležni tako pozitivnih kot negativnih odzivov na koncert svetovno znane sopranistke. Vendar pa po njihovem mnenju povezovanje političnih prepričanj s kulturo in umetnostjo prinaša še več razdora in nerazumevanja: "Ravno kultura, še posebej pa glasbena umetnost, je jezik, ki še kako povezuje različne narode in skupnosti. V tem smislu smo še posebej ponosni na to, da so številni nastopajoči iz tujine. Glasba je moč, s katero gradimo mostove." Pri tem imajo tudi podporo ministrstva za kulturo, ki "zagovarja svobodo gibanja in delovanja umetnikov in podpira avtonomijo programskega snovanja".

Ana Netrebko bo nastopila na Ljubljana Festivalu

V preteklosti veljala za podpornico Kremlja, vojno obsodila
Poudarili so tudi, da se je Netrebkova, kot to izhaja iz njene izjave, javno distancirala ter obsodila agresorska dejanja v Ukrajini. Direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek je tudi napovedal, da bodo zagotovili varen koncert tako zanjo kot za občinstvo. Pri tem je še spomnil, da so bili pred leti podobnih groženj deležni tudi ob gostovanju Izraelskih filharmonikov.

Po ruskem napadu na Ukrajino je Netrebkova zaradi obtožb, da je blizu Kremlju, odpovedala številne koncerte po svetu. Velja za trenutno eno najboljših sopranistk, ki v glavnih vlogah že leta osvaja svetovne operne odre. Nekatere, mednje spada tudi oder Cankarjevega doma, si deli tudi s svojim parterjem, tenoristom azerbajdžanskega rodu Ejvazovom, ki redno nastopa v londonski Kraljevi operni hiši, münchenski Državni operi in newyorški Metropolitanski operi.