Peticija z naslovom Ni treba Netrebko ima doslej po navedbah prvopodpisanega Jevgenija Gorešnikova, sicer raziskovalca z Instituta Jožef Stefan, več kot 700 podpisov.

Ano Netrebko in Jusifa Ejvazova je bilo mogoče v preteklosti že slišati na Ljubljana festivalu. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Ano Netrebko in Jusifa Ejvazova je bilo mogoče v preteklosti že slišati na Ljubljana festivalu. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

V peticiji so med drugim zapisali, da Ukrajinska skupnost Slovenije ostro obsoja načrtovani nastop Ane Netrebko in njenega moža, tenorista azerbajdžanskega rodu Jusifa Ejvazova 26. avgusta v Cankarjevem domu v Ljubljani, saj "nastope umetnikov, ki neposredno podpirajo zločinski režim diktatorja Putina", označujejo kot nesprejemljive.

Kultura kot "najmočnejše orožje v vojni"
"Kultura je najmočnejše orožje v vojni proti Rusiji. Več stoletij je Rusija izkoriščala prav kulturo za prikrivanje svojih imperialističnih zločinov. In dokler Rusija načrtno izvaja genocid nad ukrajinskim narodom in njegovo kulturo, obstreljuje z raketami otroške zdravstvene domove, porodnišnice, univerze, šole, muzeje, cerkve, knjižnice, je kakršno koli sodelovanje s tistimi, ki podpirajo vojne zločine, nesprejemljivo," je še mogoče prebrati v peticiji.

Na odziv Festivala Ljubljana še čakamo.

V preteklosti veljala za podpornico Kremlja
Po ruskem napadu na Ukrajino 24. februarja so nekatere operne hiše, med njimi newyorška Metropolitanska opera, sporočile, da Ana Netrebko pri njih ni dobrodošla. Pevka je pozneje zaradi kritik, da je blizu Kremlju, sama odpovedala koncerte, nato pa sporočila, da se maja vrača na koncertne odre. Pri tem je javno zapisala, da ne podpira ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Fotografija, ki jo je leta 2014 na svojem profilu na Twitterju objavil Oleg Carov. Foto: Twitter
Fotografija, ki jo je leta 2014 na svojem profilu na Twitterju objavil Oleg Carov. Foto: Twitter

Sopranistka je v preteklih letih veljala za podpornico Kremlja. Leta 2014 je pozirala z zastavo proruskih separatistov v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine, ko je operni hiši v Donecku, ki so ga okupirali proruski uporniki, namenila donacijo. A je posnetek po njenih besedah nastal v Sankt Peterburgu.

Na fotografiji stoji ob proruskem aktivistu iz Donecka Olegu Carovu, v rokah pa držita razgrnjeno zastavo Novorusije, samooklicane konfederacije mednarodno nepriznanih Ljudske republike Lugansk in Ljudske republike Doneck na vzhodu Ukrajine. "Prosil je, ali se lahko fotografira z mano, nenadoma je iz torbe potegnil zastavo in rekel: 'Imam darilo za vas." Nisem bila pripravljena. Nisem vedela, kaj mi je bilo potisnjeno v roko, to je bila moja krivda," je dejala v nedavnem intervjuju za nemški časopis Die Zeit. "Nikoli nisem potovala na vojno območje, nikoli," je še dodala.