Festival slovenskega šansona 2023. foto: Špela Šivic
Festival slovenskega šansona 2023. foto: Špela Šivic

Festival, s katerim Prvi program Radia Slovenija spodbuja nastanek novih kakovostnih skladb v slovenskem jeziku, letos poteka od pomladi do jeseni. V spomladanskem delu leta smo pripravili razpis, na katerega se je prijavilo skoraj 70 izvajalcev. Prva strokovna žirija (Rudi Pančur, Lojze Krajnčan, Sandra Erpe, Goran Dekleva in Alenka Gotar) jih je dvajset uvrstila na prva dva predizborna večera – 6. maja v Kulturnem domu Krško in 14. maja v Gledališču Park v Murski Soboti.

Sklepni večer Festivala slovenskega šansona bodo 28. oktobra ob 20.00 neposredno prenašali Prvi program Radia Slovenija, Radio Koper, Radio Maribor in Prvi program Televizije Slovenija.

Druga strokovna žirija (Gregor Stermecki, Barbara Šinigoj, Jadranka Juras, Miha Zor in Vlado Žabot) je na predizbornih prireditvah izbrala deset zasedb, ki se z novimi šansoni uvrščajo v sklepni, to je finalni večer. Vse zasedbe so bile v poletnih mesecih vabljene na studijsko snemanje novih šansonov. Snemanja so potekala v glasbenem studiu 26 Radia Slovenija. V sodelovanju z radijsko produkcijsko ekipo, glasbenim producentom mag. Tonetom Jurco ter z Založbo ZKP RTV Slovenija pa nastaja nov digitalni zvočni album. Ta bo izšel na praznični dan finalne prireditve, 28. oktobra 2023. "Snemanja so glasbene izvedbe poglobile in utrdile v smislu prepričljivosti, ki jo upravičeno pričakujemo na finalnem večeru," trdi vodja glasbenih snemanj mag. Tone Jurca.

Sklepno prireditev bodo vodili Tilen Artač, Višnja Fičor in Igor Velše.

Voditelji finalne prireditve Festivala slovenskega šansona 2023 bodo (z leve) Tilen Artač, Višnja Fičor in Igor Velše. Foto: Matic Kremžar in Adrijan Pregelj.
Voditelji finalne prireditve Festivala slovenskega šansona 2023 bodo (z leve) Tilen Artač, Višnja Fičor in Igor Velše. Foto: Matic Kremžar in Adrijan Pregelj.
Izvajalci se bodo predstavili v naslednjem vrstnem redu:

1. Ana Maria Mitić: V našem belem hodniku
Izvaja: Ana Maria Mitić
2. Primož Vidovič: Triptih sestre Felicite
Izvaja: Primož Vidovič
3. Patricija Škof: Šanson iz tujine
Izvaja: Patricija Škof
4. Laura Krajnc in Sven Horvat: Jera
Izvaja: Zajtrk
5. Andrej Tomšič: Bistro
Izvaja: Andrej Tomšič
6. Klemen Kotar/Marko Bratuš: Dihej
Izvaja: Smaal Tokk
7. Andrejka Možina: Sredozemlje
Izvajajo: Violoncelli Itineranti
8. Jure Ivanušič: Južni veter
Izvajajo: Jure Ivanušič in Nordunk
9. Veronika Kržičnik in Gašper Lovrec/Veronika Kržičnik: Ti si moj svet
Izvaja: Veronika Nikolovska
10. Tomaž Hostnik: Dekle iz zlatih sanj
Izvaja: Tomaž Hostnik

Festival slovenskega šansona. Foto: Adrijan Pregelj
Festival slovenskega šansona. Foto: Adrijan Pregelj

Strokovna žirija bo podelila nagrade za najboljše besedilo, za najboljšo glasbo, za obetavno mlado avtorico ali avtorja oziroma izvajalko ali izvajalca in veliko nagrado Slovenski šanson 2023 za najboljši šanson v celoti. Strokovno žirijo bodo sestavljali: Vita Mavrič, Leon Firšt, Mia Žnidarič, Boštjan Gombač in Slavko Pregl.

"Od poletja dalje, ko so potekala snemanja desetih izbranih skladb Festivala slovenskega šansona, se vsako jutro zbudim z eno od njih melodij na svojih ustih in z eno od njih besedil v glavi. Izzivi dneva postanejo lahkotnejši, zagate pa se razrešijo same s pomočjo brezčasnih resnic in napevov, za katere si želim, da bi postali večni," pravi vodja Festivala slovenskega šansona, glasbena urednica Simona Moličnik.

Sklepni večer Festivala slovenskega šansona bo potekal 28. oktobra 2023, na Dan RTV, obeležil bo 95 let Radia Slovenija in 65 let Televizije Slovenija. Na prireditvi bosta podeljeni tudi nagradi Franeta Milčinskega - Ježka. Satira je tista, ki med drugimi izrazi resnice zaposluje šanson. In satiro bodo na ta slavnostni večer – samosvoje, kot le sami premorejo – podali tudi ustvarjalci Radia Ga Ga.

Organizacija Festivala slovenskega šansona poteka v okviru Prvega programa Radia Slovenija, odgovorni urednik je Danijel Poslek, urednik Uredništva glasbenega in razvedrilnega programa, ki Festival pripravlja, je mag. Matej Jevnišek, urednika festivala pa sta Teja Klobčar in Andrej Prezelj.

Festival slovenskega šansona 2023, prvi predizbor
Festival slovenskega šansona 2023, drugi predizbor