Foto: dLib
Foto: dLib

Festival se začenja nocoj z otvoritveno slovesnostjo, odprtjem razstave in koncertom Slovenskega okteta. Slavnostni nagovor na odprtju festivala, ki bo ob 18. uri na Kontradi, bo imela državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc.

Zatem bodo v Galeriji Rika Debenjaka v Kanalu odprli pregledno razstavo ilustratorke in slikarke Ančke Gošnik Godec. Z deli, kot so Slovenske ljudske pravljice, Babica pripoveduje, Mamka Bršljanka, Lučka Regrat, Zelišča male čarovnice in Muca copatarica, je Ančka Gošnik Godec mnogim zaznamovala otroštvo in mladost. Ilustrirala je več kot 100 slikanic in otroških knjig, pa tudi revije Ciciban, Cicido in Pil. Ustvarjalko bo predstavila kustosinja Tatjana Pregl Kobe.

Večer poezije Ferija Lainščka
V programu koncerta je ob številnih slovenskih skladateljih zborovske glasbe tudi nekaj del Josipa Ipavca, saj je letošnje leto posvečeno ustvarjalnosti družine Ipavec. Festival se bo v soboto nadaljeval z večerom poezije Ferija Lainščka, nekaj njegovih pesmi bo zapela pevka Ditka Čepin ob spremljavi svoje glasbene skupine.

Letošnji festival Kogojevi dnevi bo letos zaradi zahtevnosti razmer ob epidemiji novega koronavirusa nekoliko drugačen. Osem koncertov bodo izvedli na prostem, na Kontradi v Kanalu, zadnji koncert pa v cerkvi svetega Ivana v Bardu v Italiji.

Štiri krstne izvedbe
Že drugo leto zapored ga je oblikoval umetniški vodja festivala Andrej Feguš. Na festivalu bodo predstavljene štiri krstne izvedbe, ki so delo mladih slovenskih skladateljev. Glede na lanski festival pa bodo letos znova nastopili trije večji sestavi.

Festival Kogojevi dnevi v Kanalu ob Soči pripravlja Prosvetno društvo Soča Kanal. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko
Festival Kogojevi dnevi v Kanalu ob Soči pripravlja Prosvetno društvo Soča Kanal. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

Proračun letošnjih Kogojevih dnevov ostaja po besedah predsednice Prosvetnega društva Soča Kanal Milice Zimic enak kot v preteklih letih. Delno so sredstva prispevali sponzorji, kanalska občina je za izvedbo namenila 23.000 evrov, ministrstvo za kulturo pa 12.000 evrov.

Festival nosi ime primorskega skladatelja Marija Kogoja
Festival Kogojevi dnevi pripravlja Prosvetno društvo Soča Kana in nosi ime primorskega skladatelja Marija Kogoja. S svojim delovanjem povezuje štiri kraje, ki jih je skladatelj zaznamoval. Kanal in Gorico, kjer se je šolal, Trst, kjer se je rodil, in Ljubljano, kjer je služboval. Sega še v nekatere druge primorske kraje in v zamejstvo.

Festival Kogojevi dnevi v Kanalu ob Soči pripravlja Prosvetno društvo Soča Kanal.