Foto: Carpe artem
Foto: Carpe artem

Prvi dogodek postavlja v središče Klavirski kvartet št. 1 v g-molu, op. 25, Johannesa Brahmsa. Gre za stvaritev, ki je tega nemškega skladatelja leta 1862 proslavila v dunajskem kulturnem okolju, ne le kot perspektivnega skladatelja, temveč tudi kot izvrstnega pianista.

"V tem delu svetovne komorne zakladnice se ne skrivata ljubezen in občudovanje samo do skladateljevega idola Ludwiga van Beethovna, temveč v prepletu inovativnosti tudi poklon Robertu Schumannu in njegovi ženi Clari," so sporočili iz Društva za komorno glasbo Amadeus in SNG-ja Maribor.

Ta komorna mojstrovina bo zazvenela drevi v izvedbi Denysa Masliuka na klavirju, Oksane Pečeny Dolenc na violini, Evgenija Barsova na violi in Igorja Mitrovića na violončelu.

Sorodna novica Letos dobi nagrado Sama Smerkolja sopranistka Sabina Cvilak

Drugi koncert tudi s krstno izvedbo
Četrtkov koncert poleg Godalnega kvinteta št. 2 v C-duru, op. 29, Ludwiga van Beethovna prinaša tudi krstno izvedbo vokalno-inštrumentalne novitete skladatelja Tobiasa Peschanela. Gre za pesem Krt za sopran in godalni kvintet, ki jo je napisal na besedilo Daneta Zajca. Na sporedu je še skladba Chanson perpetuelle, zadnje dokončano delo francoskega poznoromantičnega skladatelja Ernesta Chaussona.

Navedena dela bodo izvedli sopranistka Sabina Cvilak ter violinista Miladin Batalović in Daša Savić, violista Levente Gidró in Eva Koprivšek Petkovšek ter violončelist Nikolaj Sajko. Pianist Simon Krečič pa se jim bo pridružil kot posebni gost.

Umetnost na svojevrsten način že stoletja prebija estetske, socialne in ideološke horizonte. Njena prisotnost je nujna, je težko pogrešljiva kulturna dobrina, ki nam dovoljuje vzdramiti naš intelekt, čustva in jih popelje v druge dimenzije.

Organizatorji

Neobičajna zasedba harfe, mezzosoprana, flavte in violončela
Petkov, torej sklepni, koncert je oblikovala na Dunaju delujoča harfistka Tina Žerdin. Poslušalci bodo lahko prisluhnili skladbam za neobičajno zasedbo harfe, mezzosoprana, flavte in violončela.

Gre za dela ruskega skladatelja in začetnika nove ruske nacionalne šole Mihaila Glinke, osrednje osebnosti britanskega glasbenega kroga 20. stoletja Benjamina Brittna, slovenskega skladatelja Jakoba Ježa, francoske skladateljice s pridihom impresionizma Lili Boulanger, francoskega skladatelja Maurica Ravela in tudi v širši javnosti priljubljenega Astorja Piazzolle.

Ob harfistki Tini Žerdin bodo nastopili še mezzosopranistka Barbara Jernejčič Fürst, flavtistka Mateja Kremljak Hotko in Gorazd Strlič na violončelu.

Carpe artem oziroma Užij umetnost!
"Dokler bodo na svetu živeli entuziasti, se nam torej ni bati – kultura in z njo glasbena umetnost bosta med nami vedno prisotni, čeprav za kratek čas iz udobnosti domačega naslonjača," sporočajo ustvarjalci cikla.

Vsi trije koncerti mini spletnega festivala se začnejo ob 20. uri, v prenosu v živo jih lahko spremljate na tej povezavi ali na Facebookovem profilu in YouTubovem kanalu Carpe artem ter tudi na Facebookovem profilu programa Ars - 3. programa Radia Slovenija.