Foto: Reuters
Foto: Reuters

Neobičajni koncert so si po besedah umetniškega direktorja Víctorja Garcíe de Gomarja zamislili kot premislek o absurdnostih, v katerih so se ljudje znašli v času koronakrize, ki jim je odvzela možnost živega spremljanja glasbenih in drugih prireditev. Ko bodo zaigrali violini, viola in čelo, bodo ljudje postali opazovalci svoje lastne družbene kronike, je dejal pred koncertom.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Narava je zasedla mesta, ki smo ji jih vzeli," pa je na generalki, ki ji je že prisostvovalo 2292 rastlin (namestili so jih večer poprej), dejal avtor koncepta Eugenio Ampudio. Tisti, ki so želeli prisluhniti koncertu, a ne rastejo iz lonca, so si lahko nastop ogledali prek spletnega prenosa.

Tudi Ampudia koncert razume kot refleksijo o tem, kar se je ljudem po Španiji in svetu zgodilo v času pandemije, ko so se bili prisiljeni umakniti iz javnega prostora. "Pomemben del človeštva se je nenadoma zaprl v prostore in bili so se prisiljeni odpovedati gibanju, narava pa se je priplazila in znova zasedla mesta, iz katerih smo se umaknili," je dejal. "In to je storila v svojem lastnem ritmu, ki ga narekuje potrpežljiv biološki cikel. Ali zmoremo razširiti svojo empatijo in jo prenesti tudi na druge vrste? Začnimo z umetnostjo in glasbo ter povabimo naravo v čudovito koncertno dvorano," je sklenil.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Sam se ob bližini rastlin počutim bližje sebi"
Koncert so lahko izvedli ob koncu izrednih razmer, ki so jih v Španiji preklicali v nedeljo. Nastopil je godalni kvartet Uceli, ki je izvedel otožno skladbo Krizantema italijanskega skladatelja Giacoma Puccinija. V operni hiši upajo, da bodo s koncertom znova potrdili vrednost umetnosti, glasbe in narave, hkrati pa tlakovali pot za vrnitev k normalnemu življenju po pandemiji. "Smo pri koncu neke dobe in mislim, da je to pomembno," je dodal Ampudio. "Sam se ob bližini rastlin počutim bližje sebi ... Prav tako se čutim bližje ljudem kot kadar koli prej, čeprav jih ne morem objeti."

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Španija je bila med bolj prizadetimi državami v času pandemije, v kateri je zaradi okužbe z novim koronavirusom umrlo 28.323 ljudi, okuženih pa jih je bilo 246.272.

Foto: Reuters
Foto: Reuters