O veličastnosti opusa Legrandovih filmskih uspešnic priča že dejstvo, da je bila njegova glasba za najprestižnejšo filmsko nagrado oskar nominirana kar 12-krat, 14-krat za zlati globus (prejel ga je leta 1969) in 8-krat za grammyja. Foto: EPA
O veličastnosti opusa Legrandovih filmskih uspešnic priča že dejstvo, da je bila njegova glasba za najprestižnejšo filmsko nagrado oskar nominirana kar 12-krat, 14-krat za zlati globus (prejel ga je leta 1969) in 8-krat za grammyja. Foto: EPA
Michel Legrand
"Režiserji so načeloma ljudje, ki so igralci, tehniki, pisatelji, glasbeniki niso pa nikoli. Zato sem že od nekdaj delal po svojem občutku, brez tujega vpliva. Če se je zgodilo, da je režiser želel določeno glasbo, dela pač nisem sprejel. Vedno sem točno vedel, kaj želim, in to mi je bilo za film zelo dragoceno," je povedal Legrand v nedavnem MMC-jevem intervjuju. Foto: EPA

Michel Legrand velja za glasbenega inovatorja, ki je v svoji več kot polstoletni karieri osvojil tri grammyje in prav toliko oskarjev za filmsko glasbo. Tako se drevi obeta večer uspešnic, kot so I Will Wait For You, Windmills Of Your Mind in Papa Can You Hear Me?. Čeprav se Legrand običajno povezuje s popularno filmsko glasbo, so bili njegovi začetki zapisani džezu ...

Za seboj ima sodelovanja z velikimi imeni, kot so Maurice Chevalier, Edith Piaf, Miles Davis, Neil Diamond in Aretha Franklin, njegove skladbe pa so izvajali zvezdniki, denimo Frank Sinatra, Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Liza Minnelli, Barbra Streisand in Nina Simone.

Usodna ljubezen do Pariza
Legrand, sicer diplomant pariškega konservatorija za klavir in kompozicijo, je svoj prvi veliki uspeh dosegel le štiri leta po diplomi, leta 1954 z albumom I Love Paris, ki se je uvrstil med najbolj prodajane instrumentalne albume vseh časov.

In štiri leta po tem se je nato kot že uveljavljen skladatelj in aranžer preselil v New York, kjer je zasnoval ambiciozen projekt. K svoji nekonvencionalni interpretaciji skladb je pritegnil največja imena ameriškega džeza in ustvaril tako rekoč sanjsko zasedbo, ki so jo med drugim sestavljali tudi Miles Davis, Dizzy Gillespie, John Coltrane, Ben Webster, Bill Evans in Hank Jones. Nastal je veličasten album z naslovom Legrand Jazz, ki je bil posnet le v nekaj dneh.

Džez kot le ena od mnogih zvrsti
Širša javnost Legranda pozna predvsem po filmski glasbi. "Nisem začel s filmsko glasbo zato, ker z džezom ne bi zaslužil dovolj, resnica je drugačna," je nekoč že pojasnil: "Ko sem bil mlad, sem si prisegel, da bom izvajal prav vse zvrsti glasbe, za katere bom le dobil priložnost. In džez je bil le ena od teh priložnosti".

Med njegove najbolj znane skladbe spada I Will Wait For You iz muzikala Cherbourški dežniki s Catherine Daneuve v režiji Jacquesa Demyja. Leta 1968 je Norman Jewison s Stevom McQueenom in Faye Dunaway posnel kriminalko z naslovom Afera Thomasa Crowna. Izkazalo se je, da je poleg obeh zvezdniških imen presežek predvsem Legrandova glasba, predvsem naslovna pesem The Windmills Of Your Mind, za katero je Legrand prejel svojega prvega oskarja in zlati globus za najboljšo izvirno pesem.

O veličastnosti opusa Legrandovih filmskih uspešnic priča tudi dejstvo, da je bila njegova glasba za najprestižnejšo filmsko nagrado oskar nominirana kar 12-krat, 14-krat za zlati globus (prejel ga je leta 1969) in 8-krat za grammyja.
Drevišnji koncert v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma se bo začel ob 19.30.