Pri prenovi Sydneyjske operne hiše, ki je zaradi pandemije zamujala več mesecev, je sodelovalo 2500 delavcev. Stala je okoli 100 milijonov evrov. Foto: EPA
Pri prenovi Sydneyjske operne hiše, ki je zaradi pandemije zamujala več mesecev, je sodelovalo 2500 delavcev. Stala je okoli 100 milijonov evrov. Foto: EPA

Operna hiša je s tem prvikrat v svoji skoraj 50-letni zgodovini zaprla vrata, dvoletna prenova pa je bila namenjena boljši opremljenosti za uprizoritve, izboljšanju akustike, izboljšanju dostopnosti in vzpostavitvi varnejšega delovnega okolja, je poročal arhitekturi namenjen portal Archdaily.

Nadgradnja koncertne dvorane je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA zasnovana tako, da preoblikuje izkušnjo predstavljenega dela tako za izvajalce kot za občinstvo, delno zahvaljujoč 18 akustičnim reflektorjem in razpršilcem za izboljšanje zvoka.

"Težko je opisati, kako vznemirljiv trenutek je to za nas," je povedala Louise Herron, izvršna direktorica znamenite operne hiše.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Glasbeniki z vsega sveta so sanjali o tem, da bodo lahko nastopili v stavbi v obliki jader, ki so jo odprli leta 1973 in jo je zasnoval danski arhitekt Joern Utzon, a so bile izkušnje vse prevečkrat pod pričakovanji; s prenovo smo to neravnovesje popravili," je še dejala.

"Če bi bil vino, bi bil sauvignon blanc ali chardonnay"
Sydneyjski simfoniki so bili prvi, ki so lahko nastopili v prenovljenem objektu. Pod vodstvom avstralske dirigentke Simone Young so med drugim izvedli Drugo simfonijo na Češkem rojenega avstrijskega skladatelja Gustava Mahlerja.

Eden od glasbenih kritikov je v časniku Sydney Morning Herald zapisal, da je zvočna izkušnja sredinega koncerta brezhibno čista. Zvok je primerjal z vinom: "Če bi bil vino, bi bil sauvignon blanc ali chardonnay, z limonino in nelesno noto ter zelo drago." Kot je še zapisal, koncerte tam obiskuje že 49 let in si "ni mislil, da bo prenova dosegla tolikšno preobrazbo".

Foto: EPA
Foto: EPA

Pri prenovi Sydneyjske operne hiše, ki je zaradi pandemije zamujala več mesecev, je sodelovalo 2500 delavcev. Stala je okoli 100 milijonov evrov.

Del desetletnega načrta za celostno prenovo
Prenova koncertne dvorane je sicer del desetletnega načrta za celostno prenovo, ki se je začela leta 2013 ob 40-letnici te operne hiše. Celostna prenova naj bi se končala ob polstoletnem jubileju hiše leta 2023.

Operna hiša velja za eno glavnih avstralskih turističnih znamenitosti in je od leta 2007 vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine. Pred pandemijo pa jo je vsako leto obiskalo več kot osem milijonov ljudi.