Prvi koncert so v sklopu Koncertne poslovalnice priredili 18. marca leta 1946. Foto: BoBo
Prvi koncert so v sklopu Koncertne poslovalnice priredili 18. marca leta 1946. Foto: BoBo

Izkušnje nam zagotavljajo, da bo tudi ta kriza izzvenela, tako kot ena izmed neviht v sinjem morju koncertov, ki smo jih in jih bomo šele priredili. Spominja nas na veličino umetnosti, njeno nadčasovnost in uteho, ki jo ponuja.

Barbara Švrljuga Hergovich

V Dvorani Union bodo nastopili Janez Podlesek na violini, Karmen Pečar Koritnik na violončelu in Aleksandar Serdar na klavirju. Neposreden prenos koncerta bo na spletu v okviru digitalnega cikla Awwwditorij, ki ga je Narodni dom Maribor vzpostavil v času zaprtja koncertnih dvoran zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19.

Vrhunska glasba za vse
"Izkušnje nam zagotavljajo, da bo tudi ta kriza izzvenela tako kot ena izmed neviht v sinjem morju koncertov, ki smo jih in jih bomo šele priredili. Spominja nas na veličino umetnosti, njeno nadčasovnost in uteho, ki jo ponuja," je ob jubileju izpostavila vodja programa klasične glasbe v Narodnem domu Maribor Barbara Švrljuga Hergovich.

Gonilne sile Koncertne poslovalnice so si po njenih besedah vedno prizadevale, da je bila vrhunska glasba vedno dosegljiva vsem.

Bogat spletni arhiv dogodkov Koncertne poslovalnice Narodnega doma Maribor je dostopen na tej povezavi.

"Živeli so v plemenitem prepričanju, da vrhunska umetnost je in mora biti univerzalna. Za tem prepričanjem danes ponosno stojimo tudi mi," je navedla.

Trije temperamenti, en oder
Na nocojšnjem koncertu bo nastopila nova zasedba sicer mariborskemu občinstvu že dobro znanih glasbenikov.

"Raznolikosti se lahko ustvarjalno dopolnjujejo in prav to si lahko obetamo od treh različnih temperamentov, ki bodo svoje moči vpeli v skupno razumevanje in posredovanje glasbe. Trio bo svoje sožitje uglasil ob izboru reprezentativnih mojstrovin za klavirski trio, izrazno raznoliki glasbi, ki tudi poslušalcem obeta intenzivno koncertno doživetje in nova odkritja v navidezno dobro znanem," napovedujejo v Narodnem domu.

Leta 1965 je bila ustanovljena Glasbena mladina Maribora, ki je danes sestavni del poslovalnice v obliki Cikla za mlade. Foto: Narodni dom Maribor
Leta 1965 je bila ustanovljena Glasbena mladina Maribora, ki je danes sestavni del poslovalnice v obliki Cikla za mlade. Foto: Narodni dom Maribor

Živa glasba že od leta 1946
Njihova Koncertna poslovalnica je najstarejša tovrstna poslovalnica ne le v Sloveniji, ampak tudi na ozemlju nekdanje Jugoslavije. Prvi koncert je priredila marca 1946, ko je v mariborski Dvorani Union gostovala Tržaška filharmonija pod vodstvom Jakova Cipcija.

Pozneje so med drugim gostili umetnike, kot so Svjatoslav Richter, Vaclav Neumann, Benjamin Britten, Peter Pears, Sergiu Celibidache, Valerij Gergiev, Neeme in Paavo Järvi, Marjana Lipovšek in Bernarda Fink, pa Leningrajska in Češka filharmonija ter orkester Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga.

Koncertno ponudbo je pomembno razgibal tudi domači operni orkester, ki je v organizaciji Koncertne poslovalnice deloval kot Mariborska filharmonija (med letoma 1950 in 1965 ter letoma 1993 in 2004).

Danes ponujajo še Orkestrski in Komorni cikel ter Salon glasbenih umetnikov, ki deluje kot del Festivala Lent.

V Koncertni poslovalnici se je kalil tudi Festival baročne glasbe, ki se je prelevil v festival komorne glasbe Glasbeni september, ta pa je leta 2008 prerasel v Festival Maribor.