Lucio Capece je svojo obilno diskografijo do zdaj izdal na založbah, kot so Editions Mego, PAN, Honest’s Jon, Mode Records ali Another Timbre. Foto: MoTA Točka
Lucio Capece je svojo obilno diskografijo do zdaj izdal na založbah, kot so Editions Mego, PAN, Honest’s Jon, Mode Records ali Another Timbre. Foto: MoTA Točka

Nastopil bo z deloma RX 11 SPACE DRUM MACHINE in EPOCHÉ, ki ju je premierno predstavil na letošnji ediciji festivala CTM v nemški prestolnici.

Prvo delo je prostorska elektronska kompozicija za kultno Yamahino RX 11 ritem mašino, lebdeče zvočnike in helijeve balone, ki izkušnjo klubske glasbe preteklosti prek ritem mašine in njenih razstavljenih ritmičnih udarcev razprostira v prostor prek lebdečih zvočnikov. S tem ustvarja premeščajoč zvočni prostorski ekosistem razčlenjenega ritma in pulza ter predirnega zvoka, ki percepcijo klubske glasbe vtira v prostor med koncertom in izkušnjo zvočne instalacije.

EPOCHÉ pa je elektroakustična kompozicija za analogni sintetizator zvoka, oscilator, povratno zanko, ročni sušilec in elektronski boben, ki nas prek lebdečih zvočnikov, pritrjenih na helijeve balone pelje v vseprežemajoč zvočni prostor in uteleša fenomenološko izkušnjo, postopek postavljanja "v oklepaj" oz. fenomenološke redukcije.

Raziskovanje zvočnih razsežnosti
Lucio Capece je svojo glasbeno pot začel s študijem klasične kitare, nato je prešel na saksofon in basovski klarinet, ki ju je deset let študiral na konservatoriju v Argentini, nato pa nadaljeval študij v Franciji pri Louisu Sclavisu. Njegov jezik sestoji iz raziskovanj zvočnih razsežnosti basovskega klarineta in altovskega saksofona prek razširjenih tehnik igranja in uporabo analognih sintetizatorjev zvoka, generatorjev šuma, ritem mašin, indijskega harmonija, sinusov, helijevih balonov, zvočnikov in mehaničnih zvokov.

Capece je igral v ansamblu za izvajanje sodobne glasbe Q-O2, danes ga najdemo v zasedbi Konzert Minimal, ki izvaja dela Pauline Olivieros, Philla Niblocka, Johna Cagea, Petra Ablingerja, Michaela Pisara in Christiana Wolffa. Sodeluje tudi z znanimi elektronskimi glasbeniki, kot so Vladislav Delay, Kevin Drumm in Mika Vainio iz dvojca Pan Sonic.