Foto: Fred Courtois
Foto: Fred Courtois

Večer džezovskih standardov se začenja v ponedeljek ob 20. uri, potekal bo v dveh delih, nastopili pa bodo tudi posebni gostje, so sporočili. Zatem trio vabi tudi na jam session.

Kristina Ray Trio je osnovala Kristina Rajgelj z umetniškim imenom Kristina Ray, ki v triu deluje z vokalom in aranžmaji. Blizu ji je zlato obdobje vokalnega džeza, džezovski standardi, ki jih s svojo interpretacijo oživlja in predstavlja s sodobnimi izvajalskimi praksami. Na kontrabasu tria je Klemen Krajc, na klaviaturah Aleš Ogrin.

Glasbena umetnica v tujini deluje v Kristina Ray Quartetu, s katerim so imeli januarja letos koncert v džezovskem klubu 38RIV, ki je po njenih besedah eden izmed eminentnejših in znanih džezovskih klubov v Parizu.

"Moj kvartet je bil prvi, ki je po epidemiji znova začel pripravljati dvojne koncerte, torej dva koncerta v večeru, in oba sta bila popolnoma razprodana. To je bila zelo pozitivna novica tako za mene kot za klub," opisuje Kristina Ray.

V klubu Sunset Sunside. Foto: Arhiv umetnice
V klubu Sunset Sunside. Foto: Arhiv umetnice

Marca je kvartet zazvenel v Sunset Sunside, džezovskem klubu v Parizu, ki je umeščen na znani ulici Rue de Lombards. Kot opisuje, so tam igrali denimo znani ameriški basist Jaco Pastorious, ter tudi Michel Petrucciani, Didier Lockwood, Roy Haynes, Jacky Terrasson, Laurent de Wilde, Ravi Coltrane, Erik Truffaz, Stefano di Battista in Richard Bona.

Marca je Društvo Slovencev v Parizu v sodelovanju z Veleposlaništvom RS v Franciji organiziralo Prešernov dan – praznovanje slovenskega kulturnega praznika v rezidenci veleposlanice v Parizu. Tam so nastopili s Slovenskim pevskim zborom, ki od lanskega leta znova deluje v Parizu. Kristina Ray je tam nastopila s samostojno skladbo in interpretirala dve pesmi Svetlane Makarovič v tandemu z Zdenko Štimac.

Septembra lani ji je s kvartetom bilo mogoče prisluhniti v radijski glasbeni oddaji Prva vrsta, ki jo pripravlja Radio Prvi. V studiu 13 so z njo nastopili saksofonist Tibor Pernarčič, kitarist Tilen Beigot in kontrabasist Jernej Vindšnurer.

V kratkem bo Kristina Ray izdala nov singel, ki ga je posnela s pariškimi glasbeniki. Skladba, pri kateri je bila avtorica glasbenega aranžmaja, sledi njenemu prvemu singlu iz leta 2021 z naslovom Nice Work if You can get It. Povedala je, da je prvi dobil izredno pozitiven odziv, saj je bil na platformi Spotify predvajan več kot 500.000-krat v enem letu.

V novembru 2018 je sicer izdala svoj debitantski album z naslovom Desert Rose, ki je nastal v sodelovanju s tremi ameriškimi glasbeniki, in sicer klarinetistom Adamom Priceom, basistom Jackom Synoskim, pianistom Mattom Astijem in bobnarjem Spencerjem Inchem.

Od Rotterdama do New Yorka
Šolala se je na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, na džezovskem oddelku na umetniški univerzi Codarts v Rotterdamu ter tudi na newyorškem City Collegeu, kjer je na oddelku za džezovsko petje dobila štipendijo predstojnika oddelka trombonista ter skladatelja Scotta Reevesa. V Sloveniji je diplomirala iz kulturne antropologije na Univerzi na Primorskem.