Pod novo uglasbitev se podpisuje Aleš Makovac, ki bo tudi dirigiral pevcem. Foto: Arhiv vokalne akademije Jurija Slatkonje
Pod novo uglasbitev se podpisuje Aleš Makovac, ki bo tudi dirigiral pevcem. Foto: Arhiv vokalne akademije Jurija Slatkonje
false
Na koncertu bodo pevci najprej izvedli koralno uglasbitev Te Deum. Foto: Andrej Resnik

Projekt pripravlja Vokalna akademija Jurija Slatkonje, ki deluje v okviru novomeškega škofijskega konservatorija za glasbo, kot solistka pa se bo predstavila mezzosopranistka Irena Yebuah Tiran, sodelujejo pa tudi instrumentalisti novomeškega pihalnega orkestra Krka.

Kot je dejal Makovac, so besedilo Te Deum uglasbili že številni skladatelji, med njimi so Charpentier, Mozart, Bruckner, Berlioz in Pärt. "S pričujočo uglasbitvijo se med pomembne glasbene sredine uvršča tudi Novo mesto. Tako lahko brez pomislekov ugotovimo, da predstavljata tako opera kot novonastali Te Deum glasbeno-umetnostni preporod Dolenjske in da gre pri tem za nekakšno "novomeško glasbeno pomlad"."

Makovac je na akademiji za glasbo diplomiral kot organist, za niz koncertov doma in v tujini pa dobil tudi študentsko Prešernovo nagrado, potem pa nadaljeval izobraževanje na študiju dirigiranja in kompozicije. Med letoma 2012 in 2014 je bil umetniški vodja mešanega in moškega pevskega zbora Glasbene matice v Ljubljani.

Po današnji premieri (ob 15. uri) bodo Te Deum ponovili 15. aprila v cerkvi sv. Križa v Podbočju. Po besedah vodje projektov Andreja Resnika je izvedba v novomeški stolnici zahtevna predvsem zaradi prostorsko-akustičnih razmer, vendar pa se izziva veselijo in upajo na čim večjo udeležbo poslušalcev.

Sočasno s pripravami na Te Deum so na akademiji začeli tudi načrtno vokalno izobraževanje pevcev. "Želimo in upamo, da bomo v takšnem tempu tudi nadaljevali - skrbeli za dvig ravni vokalne glasbe na širšem območju, hkrati pa tudi vzgajali nov rod pevcev in spodbujali nastajanje novih glasbenih del za različne vokalne zasedbe," je dejal Jernej Fabijan, predsednik Kulturnega društva Vokalna akademija Jurij Slatkonja.

Novih ustvarjalnih projektov se veseli tudi Irena Yebuah Tiran. "Ko sem dobila vabilo za sodelovanje pri operi Krst pri Savici, sem vabilo sprejela z oklevanjem, saj sem ravno takrat sodelovala še pri drugi novi operi in sem bila v časovni stiski. Zdaj, ko smo izvedli 5. in 6. ponovitev opere Krst pri Savici, menim, da sta bili ti dve izvedbi naši najboljši predstavi in sem na odru zelo uživala. Zdaj je pred nami projekt krstne izvedbe Te Deum. Prav tako sem že dobila uradno vabilo za sodelovanje pri operi Pod svobodnim soncem, katere premiera in krstna izvedba bo jeseni."