Leta 1991 so N.W.A. razpadli - veliko vlogo pri tem naj bi imel prav spor nekaterih članov s Hellerjem, za katerega so bili prepričani, da jim odžira ogromen del zaslužka. Foto: AP
Leta 1991 so N.W.A. razpadli - veliko vlogo pri tem naj bi imel prav spor nekaterih članov s Hellerjem, za katerega so bili prepričani, da jim odžira ogromen del zaslužka. Foto: AP
Od leve proti desni:  MC Ren, Dr. Dre, Ice Cube in DJ Yella, člani kolektiva N.W.A, na slovesnosti ob sprejetju v Roenrol dvorano slavnih, aprila letos.
Od leve proti desni: MC Ren, Dr. Dre, Ice Cube in DJ Yella, člani kolektiva N.W.A, na slovesnosti ob sprejetju v dvorano slavnih rock and rolla, aprila letos. Foto: AP
Straight Outta Compton
V filmu Straight Outta Compton (2015), ki popisuje vzpon kolektiva N.W.A., je Hellerja (kot spletkarskega negativca) upodobil Paul Giamatti. Foto: IMDb
Najstniški raperji, jedro N.W.A.-ja (predvsem Eazy-E, Ice Cube in Dr. Dre) so postali prve velike zvezde gangsterskega rapa na Zahodni obali. Njihovi bahavi, s kletvicami posejani verzi so dokumentirali svet nasilja, spolnosti in rasnih napetosti; tematizirali so tudi svoje sovraštvo do policije.
Najstniški raperji, jedro N.W.A. (predvsem Eazy-E, Ice Cube in Dr. Dre) so postali prve velike zvezde gangsterskega rapa na Zahodni obali. Njihovi bahavi, s kletvicami posejani verzi so dokumentirali svet nasilja, spolnosti in rasnih napetosti; tematizirali so tudi svoje sovraštvo do policije.

Tabloidni portali s TMZ-jem na čelu so poročali, da je Heller v petek umrl v prometni nesreči, ki jo je povzročil, ko je med vožnjo doživel "zdravstveno krizo".

Heller je svojo kariero v glasbeni industriji začel kot agent in promotor; delal je z najrazličnejšimi ustvarjalci, tudi s skupinami Creedence Clearwater Revival, Marvinom Gayem, The Who ter Black Sabbath. Nekje sredi osemdesetih, ko se je v ospredje prebijal hip hop, je Heller z raperjem Easy-Ejem ustanovil založbo Ruthless Record. (Menda je raper iz Comptona celo plačal nekemu znancu, Alonzu Williamsu iz World Class Wreckin' Cru, da mu je priskrbel sestanek z menedžerjem.)

Leto 1986 pomeni začetek kolektiva N.W.A.: Eazy-E in Dr. Dre sta moči združila z Iceom Cubeom in Arabian Princeom. Leto dni pozneje je založba Ruthless izdala Panic Zone, prvi singel novo ustanovljene "superskupine". Do leta 1988, ko je izšel danes kultni album Straight Outta Compton, sta se zasedbi pridružila še MC Ren in DJ Yella.

"Od Boga pridemo in k Bogu se vrnemo," je po Hellerjevi smrti za Rolling Stone stoično komentiral MC Ren.

Razkol v Comptonu
Poleg N.W.A. je imela založba Ruthless pod svojim okriljem še druge izvajalce, kot so bili J. J. Fad, Bone Thugs-N-Harmony, D.O.C., Michel'le, Jimmy Z in drugi. Heller je z N.W.A. kot menedžer sodeloval štiri leta, a so se vezi v kolektivu začele rahljati, ko je iz njega - zaradi spora s Hellerjem zaradi plačila avtorskih pravic - odkorakal Ice Cube. (Z nekdanjimi prijatelji je neusmiljeno obračunal v komadu No Vaseline).

Leta 1991 je šel po isti poti Dr. Dre: soustanovil je novo založbo, Death Row Records, in Hellerja "sesul" v videospotu za pesem Dre Day. Je pa zato s Hellerjem ostal raper Easy-E - vse do leta 1995, ko je umrl za posledicami aidsa. "Z njim sem bil vse do dneva njegove prenagle smrti," je Heller lani izjavil v nekem intervjuju. "Še vedno vsak dan mislim nanj; imel sem ga za sina. Bil je največji, in od nekdaj sem verjel, da sva samo midva razumela, kaj je v resnici pomenil N.W.A."

Ko je lani izšel odlični film Straight Outta Compton v režiji F. Garyja Graya, Heller - igral ga je Paul Giamatti - v njem ni bil prikazan v najboljši luči. Giamattijev Heller je bil spletkarski, zahrbten poslovnež, ki se je okoristil z mladimi raperji, si nagrabil velik del njihovega denarja in jim pogosto pozabil izplačati kak honorar.

Upokojeni menedžer je proti producentski ekipi filma, v kateri sta tudi Dr. Dre in Ice Cube, vložil tožbo zaradi blatenja njegovega ugleda; zahteval je 110 milijonov dolarjev odškodnine. Sodišče je njegovo tožbo junija letos zavrnilo.

"Tat pa nisem"
"V tem poslu sem vztrajal 60 let. Verjetno sem zastopal vsakega večjega izvajalca na svetu, posredno ali neposredno,"
je Heller lani pojasnil za Rolling Stone. "Imam določen ugled, in ta ugled se ne ujema s tem, kako so me prikazali. Zelo me je bolelo. Že No Vaseline se mi je zdel žaljiv, ampak to je bilo huje. Poglejte, sem, kdor sem, ampak tat pa nisem. In nisem škandalozen tip. Naredil sem več za N.W.A. ... Neverjetno, kako uspešni smo bili. Da mi po vsem tem rečejo tat, je preprosto grozno." Heller je sicer že leta 2006 izdal avtobiografsko knjigo Ruthless: A Memoir, s katero je hotel svetu predstaviti svojo plat zgodbe.

"Ničesar ni, kar bi hotel povedati Jerryju," je Ice Cube aprila izjavil za new York Times. "Nikoli ni prevzel odgovornosti za svojo vlogo pri razpadu "najnevarnejše skupine na svetu". Zato si ne zasluži, da bi ga omenjali. Malo ali nič zaslug ima pri glasbi, ki smo jo ustvarili mi."