Kvartet saksofonistk Roya. Foto: Arven Šakti Kralj Szomi
Kvartet saksofonistk Roya. Foto: Arven Šakti Kralj Szomi

Prenos koncerta iz studia 26 Radia Slovenija lahko spremljate drevi ob 20. uri na radiu Ars, Arsovi spletni strani ali na Arsovi strani na Facebooku.

Nastopil bo kvartet saksofonistk Roya, v katerem igrajo virtuozne glasbenice iz Slovenije, Hrvaške in Poljske, ki so diplomantke glasbenih akademij v Ljubljani, Poznanju, Lyonu in na Dunaju in nagrajenke vrste glasbenih tekmovanj. Nastanek kvarteta sta septembra 2013 spodbudili ugledna slovenska saksofonistka Betka Bizjak Kotnik in saksofonistka Jovana Joka iz hrvaške Istre, ki sta profesorici saksofona na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. V kvartet sta pritegnili saksofonistko Petro Horvat iz Varaždina in poljsko saksofonistko Weroniko Partyko, ki prav tako poučujeta saksofon na ljubljanskih glasbenih šolah, prvi koncert kvarteta pa so izvedle leta 2014.

Kvartet Roya: Petra Horvat, sopranski saksofon, Weronika Partyka, altovski saksofon, Betka Bizjak Kotnik, tenorski saksofon, in Jovana Joka, baritonski saksofon.

Saksofonistke kvarteta Roya spodbujajo izvajanje in promoviranje sodobnih slovenskih, hrvaških in poljskih skladateljev. Repertoar kvarteta Roya je obsežen in raznolik, kvartet se je s samostojnimi koncerti predstavil na festivalih v Sloveniji, v Avstriji, na Hrvaškem, Madžarskem, Poljskem, v Srbiji in Franciji ter v Argentini, kjer je s svojimi vrhunskimi in temperamentnimi interpretacijami požel veliko navdušenja poslušalcev. Saksofonistke kvarteta Roya so se predstavile tudi na koncertih Foruma sodobne glasbe v Ljubljani in Koncertnega ateljeja Društva slovenskih skladateljev v Slovenski filharmoniji, igrajo tudi v drugih različnih sestavih, kot so: ansambel Neofonija, projekt TranSAX in orkester JazzIstra, pripravljajo tudi tematske koncerte npr. glasbe v slogu tanga in tradicionalne glasbe z elementi ljudskega vokalnega izročila.

Kvartet saksofonistk Roya v Narodni galeriji Ljubljana, 7. februarja 2019. Foto: Arven Šakti Kralj Szomi
Kvartet saksofonistk Roya v Narodni galeriji Ljubljana, 7. februarja 2019. Foto: Arven Šakti Kralj Szomi

Saksofonistka Betka Bizjak Kotnik: ''Program kvarteta Roya za Komorni studio je poseben in ustvarjalno bogat. Pri izboru so nas vodile želja po združevanju in sobivanju sodobnosti in tradicije, želja po ustvarjanju in nastanku sodobnih skladb, želja po izvajanju del iz zakladnice standardnega repertoarja in del, navdihnjenih s folkloro, želja po neposredni komunikaciji z občinstvom in predstavitvi del, ki se izvajajo v domiselnih uglasbitvah. Komorni studio ponuja odsev tesnega sodelovanja s skladatelji in skladateljicami iz držav, iz katerih prihajamo: Slovenije, Hrvaške in Poljske.''

Saksofonistke kvarteta Roya bodo na nocojšnjem radijskem koncertu v Komornem studiu izvedle Italijanski koncert, BWV971, Johanna Sebastiana Bacha v priredbi za štiri saksofone Kacukija Točija ter štiri sodobne skladbe za kvartet saksofonov glasbenih ustvarjalk in ustvarjalca iz različnih kulturnih in glasbenih okolij – mednarodno uveljavljenih: slovenske ustvarjalke Nine Šenk in hrvaške skladateljice Margarete Ferek – Petrić, poljske ustvarjalke Oliwie Abravesh z dodanim elektronskim posnetkom in ženskim glasom ter argentinskega skladatelja Manuela Gonzalesa Ponisia. Med koncertom poslušajte tudi pogovor z glasbenicami kvarteta Roya.