Jazzva vedno znova piše nove zgodbe pri odkrivanju in raziskovanju človeškega glasu. Foto: Nina Smrekar
Jazzva vedno znova piše nove zgodbe pri odkrivanju in raziskovanju človeškega glasu. Foto: Nina Smrekar

Za nastop na drugem tekmovanju ljubiteljskih pevskih zborov in vokalnih skupin je Jazzvo izbralo Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija, denarno podporo pa nudi tudi Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

"Slovenci zelo radi pojemo, imamo dolgoletno tradicijo zborovskega petja, več kot 3.000 pevskih zborov, tudi takih, ki segajo v svetovni vrh. Kar nekaj jih je, ki bi nas lahko vrhunsko zastopali na zborovski Evroviziji, zato izbor našega predstavnika ponovno ni bil enostaven," je o odločitvi povedala urednica Uredništva glasbenih in baletni oddaj na TV Slovenija Danica Dolinar.

Pesem nastala posebej za tekmovanje
Jazzvin repertoar sestavljajo pesmi iz najrazličnejših žanrov, od popa, rocka in džeza do aranžmajev ljudskih pesmi in še številnih drugih zvrsti. O sebi pravijo: "Iščemo harmonije in se igramo z različnimi barvami in učinki. Z vsako skladbo, ki jo izvajamo, poskušamo najti poseben odnos in jo čim bolj doživeto in pristno poustvariti tudi za naše poslušalce." V Göteborgu se bodo predstavili s prav za to priložnost napisano 4-minutno skladbo.

Sorodna novica Zmaga slovenskega zbora Carmen manet na Evrovizijskem zboru leta 2017

V boj gre deset držav
Na prvi zborovski Evroviziji leta 2017 je v Rigi zmagal slovenski pevski zbor Carmen manet, letos pa se bodo za ta naziv potegovale vokalne skupine iz desetih držav: Belgije, Francije, Nemčije, Latvije, Norveške, Škotske, Slovenije, Švedske, Švice in Walesa. Gledalce bodo popeljale po barvitem glasbenem potovanju skozi različna izročila, kulture in glasbene sloge.

"Evrovizija zbore predstavlja mednarodno uveljavljenim strokovnjakom, zato se ob tem spodbujajo in razvijajo dragocene motivacijske zgodbe med pevci ter tudi med skladatelji," dodaja Danica Dolinar. "Glasba se tudi gleda, ne le posluša, zato si televizije, ki sodelujemo, prizadevamo gledalcem te čudovite zgodbe, ki se tkejo skozi petje v zboru, skozi pevska glasbena potovanja po različnih zvrsteh predstaviti na privlačen televizijski način."

Dober glas (zborov) seže daleč
Tekmovanje za Evrovizijski zbor leta predstavlja pomembno promocijo slovenske kulture in slovenskega zborovskega petja. Samo prek televizijskih sprejemnikov si ga namreč ogleda več kot dva milijona gledalcev po Evropi in zunaj nje.