Komorni orkester Dunajskega koncertnega združenja so leta 1987 ustanovili člani Dunajskih simfonikov. Ansambel se ukvarja z literaturo dunajske klasike, spopada pa se tudi s sodobno avstrijsko glasbo. Foto: Slovenska filharmonija
Komorni orkester Dunajskega koncertnega združenja so leta 1987 ustanovili člani Dunajskih simfonikov. Ansambel se ukvarja z literaturo dunajske klasike, spopada pa se tudi s sodobno avstrijsko glasbo. Foto: Slovenska filharmonija

V Slovenski filharmoniji bo nocoj ob 20.00 v dvorani Marjana Kozine v okviru 60. Festivala Ljubljana nastopil Komorni orkester Dunajskega koncertnega združenja. Pridružila se mu bo mlada solistka, v tujini živeča slovenska violinistka Lana Trotovšek, ki je slovensko občinstvo že nekajkrat navdušila, nazadnje pred slabim tednom prav tako na Festivalu Ljubljana kot članica kvarteta Badke.

Za svoje delo večkrat nagrajena
Violinistka Lana Trotovšek se je podiplomsko izobraževala na Trinity Collegeu v Londonu in je bila večkrat nagrajena na mednarodnih in državnih tekmovanjih. Je dobitnica univerzitetne Prešernove nagrade, Škerjančeve nagrade, nagrade Friends, New York TCM in London Prize. Kot solistka je nastopila s Slovensko Filharmonijo, orkestrom Hungarian Virtuosi, Four Seasons iz Moskve, Vox Aurae iz Italije, Gaudeamus, Pro Musica, simfoničnim orkestrom SGBŠ Ljubljana in komornim orkestrom TCM iz Londona.

Nadarjena violinistka
Mlado violinistko Lano Trotovšek je "odkril" nedavno umrli italijansko-ameriški violinist Ruggiero Ricci. Ocenil jo je kot eno izmed najbolj nadarjenih violinistk, kar jih je kdaj slišal.

Lano Trotovšek je kot solistka z orkestri ali samostojno z recitali nastopila v priznanih dvoranah, kot so Koncertna hiša na Dunaju, gledališče La Fenice v Benetkah, Koncertgebouw v Amsterdamu in druge. Od leta 2011 je prva violinistka v kvartetu Badke in članica komorne zasedbe The Greenwich Piano Trio skupaj z violončelistom Stjepanom Hauserjem in pianistko Joko Misumi.

Skupaj s komornim orkestrom
Na tokratnem koncertu bo violinistka Lana Trotovšek odigrala solistični del Koncerta za violino in godalni orkester Aleksandra Aratjunjana, Komorni orkester Dunajskega koncertnega združenja pa bo poustvaril še simfoniji Josepha Haydna in Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Dirigent Komornega orkestra Dunajskega koncertnega združenja je Ernest Hoetzl, ki je kar štirikrat prejel nagrado fundacije Ernsta von Siemensa. Kot avstrijski ambasador glasbe redno deluje z več kot 30 orkestri na svetu. Je dobitnik zlatega reda za zasluge Republike Avstrije in velikega reda za zasluge Zvezne dežele Koroške, navaja festivalska knjižica.

N. Z.