Lou Reed o projektu Lulu pravi, da ni še nikoli napisal boljšega albuma. Foto: loureedmetallica.com
Lou Reed o projektu Lulu pravi, da ni še nikoli napisal boljšega albuma. Foto: loureedmetallica.com
Lulu
Recenzenti nad albumom Lulu večinoma niso navdušeni. 'Večino abuma Lou Reed in Metallica ne zvenijo niti, kot da so na istem planetu, kaj šele v isti sobi; album ne "deluje" niti kot udarna rockglasba niti kot impresionističen soundtrack za govorjeno besedilo. Reedova monotona dikcija ostaja neodzivna za to, kaj se dogaja okrog njega, pa naj bo to čisti trash (Mistress Dread) ali turobne razpoloženjske kompozicije (Little Dog), medtem ko je izvajanje Larsa Ulricha bolj ali manj bobnarski jezik za 'Kaj hudiča naj s tem počnem?!'," so, denimo, napisali alternativni 'guruji' pri Pitchforku. Foto: loureedmetallica.com
Darren Aronofsky
Darren Aronofsky rad izbira protagoniste, ki jih lastne obsesije potiskajo proti samouničenju. Foto: Reuters

Režiser Darren Aronofsky (Črni labod, Rokoborec, Rekviem za sanje, Pi) bo režiral videospot za pesem Iced Honey z albuma Lulu, ki je sad sodelovanja med skupino Metallica in ameriško ikono Loujem Reedom. Snemali bodo na območju San Francisca, bobnar Metallice Lars Ulrich pa je že izjavil, da je sodelovanje z Reedom in Aronofskym zanj "uresničitev sanj".

"Kot da snemanje plošče z Loujem Reedom ne bi bilo dovolj, bom zdaj pri videu sodeloval še z Aronofskym, ki je že vse od filma Pi med mojimi najljubšimi režiserji," je bil evforičen Ulrich. "Upam, da bo video njegov novi Črni labod," je dodal Reed. Kot direktor fotografije bo pri videu sodeloval Aronofskyjev stalni sodelavec Matthew Libatique.

Album Lulu je izšel 1. novembra. Po zapisih na spletni strani projekta "Loutallica" se naslov nanaša na drami nemškega ekspresionističnega dramatika Franka Wedekinda, iz katerih so črpali navdih. Gre za zgodbo o življenju mlade zlorabljene plesalke Lulu in njenih razmerjih, ki je bila napisana na prelomu iz 19. v 20. stoletje in je bila med drugim tudi predloga za nemi film Pandorina skrinjica.

Reed je že pred časom začrtal besedila in glasbo za odrsko produkcijo v Berlinu, zamisel za sodelovanje z Metallico pa je dobil po tem, ko so skupaj nastopili na koncertu ob 25. obletnici Dvorane slavnih rokenrola leta 2009.

Kje so kilometrino nabirali bodoči oskarjevci?
Seveda priložnostna sodelovanja glasbenikov z velikimi režiserskimi imeni niso nič novega - pa čeprav se po navadi niti ne zavedamo, kdo je pod triminutni filmček podpisan. Ste, denimo, vedeli, da je dramatično gotsko pravljico o pregonu vampirja, ki služi za video nič manj bombastičnemu Meat Loafovemu singlu I Would Do Anything For Love (But I Won't Do That) režiral nihče drug kot mojster eksplozij in poznejši "oče" Transformerjev Michael Bay? Pa da je David Fincher, ki trenutno snema ameriško različico Dekleta z zmajskim tatujem, svoje čase ovekovečil enega izmed klasičnih Madonninih imidžev v videu za Vogue?

Enega najprepoznavnejših videov za zdaj že upokojene R.E.M., s padlimi angeli posejani Losing My Religion, je režiral Tarsem Singh (njegov film Immortals v kinematografe prihaja še letos), oskarjevec Michel Gondry (Večno sonce brezmadežnega uma) pa je svoj talent posodil Bjork za video Human Behaviour. Na seznam bi se dalo pripisati še Spika Jonzeja in video Buddy Holly za skupino Weezer in še marsikoga drugega.