Rokia Traoré (1974) je ena najuspešnejših glasbenic Malija in tudi Zahodne Afrike. Foto: Reuters
Rokia Traoré (1974) je ena najuspešnejših glasbenic Malija in tudi Zahodne Afrike. Foto: Reuters

Glasbeničin odvetnik Kenneth Feilho je za medije komentiral: "Zelo me skrbi. Uživa le tekočine. Jedla ni že več kot en teden in njen imunski sistem je šibak." Traoré je v zaporu Fleury-Mérogis v bližini Pariza.

Odprto pismo, ki poziva k pevkini izpustitvi, so med drugim podpisali malijski kantavtor Salif Keita, senegalski zvezdnik Youssou N'Dour in Angélique Kidjo, glasbenica iz Benina, pa tudi Damon Albarn, ki je z njo nastopil v kolektivu Africa Express. "Zahtevamo takojšnji izpust Rokie Traoré iz humanitarnih razlogov; njeno šibko zdravje vsak dan peša."

Sorodna novica Malijka Rokia Traoré s širokim naborom ne zgolj tradicionalnih godb

Rokio Traoré so policisti aretirali na letališču Charles de Gaulle, kamor je priletela iz Bamaka. Nameravala se je udeležiti zaslišanja v Bruslju, ki bi morda lahko razveljavilo lansko odločitev belgijskega sodišča, ki je skrbništvo nad petletno hčerko dodelilo njenemu nekdanjemu partnerju, Janu Goossensu. Izpodbijati je nameravala tudi nalog za aretacijo, ki jo je bremenil "ugrabitve, nasilnega pridržanja in sovražnega odvzema" hčerke: deklice ni hotela izročiti očetu. V izjavi za javnost je iz zapora nato sporočila: "Začela sem gladovno stavko ... S tem zahtevam pošteno sojenje v Belgiji in umik naloga za aretacijo."

Zaradi epidemije koronavirusa glasbenica v zaporu ne sme imeti nobenih obiskov; do nje trenutno ne more niti njen odvetnik. "Nihče nima dostopa do nje. Vse skupaj je zelo vznemirjajoče. Izvedenci iz stroke francoske oblasti pozivajo, naj zaradi epidemije izpuščajo zapornike, ki so že pri koncu svoje kazni," je poudarila Laure Panerai, ki v Bamaku vodi glasbeničin kulturni center Foundation Passerelle. "Zato ne razumemo, zakaj je Rokia še vedno zaprta. Ni zločinka. Slavna je. Ne bo zbežala. Cela država prosi za njeno izpustitev."

Primer je specifičen tudi zato, ker ponazarja trk med evropskimi in afriškimi pravosodnimi sistemi. Francija je izpolnila nalog za aretacijo, ki je bil izdan v Belgiji – malijski odgovorni organi pa položaj interpretirajo drugače. Sodišče v Bamaku je skrbništvo dodelilo mami, vlada pa je že objavo podpore pevki in opozorila na to, da ima Traoré tudi diplomatski potni list. Ob aretaciji so glasbenico po njenih besedah obvestili, da v Evropi njena malijska diplomatska imuniteta ne velja.

Rokia Traoré je multiinštrumentalistka in pevka. Foto: EPA
Rokia Traoré je multiinštrumentalistka in pevka. Foto: EPA

V Ljubljani je že koncertirala
Rokia Traoré
(1974) je zaradi očeta diplomata večino otroštva preživela zunaj Malija, med drugim v Alžiriji, Savdski Arabiji, Franciji in Belgiji. Kot pripadnica bambarov torej ni iz kaste griotov – kaste profesionalnih glasbenikov in izdelovalcev instrumentov – in se tako ni učila tradicionalnih griotskih pesmi: "Ko sem začela obiskovati učne ure glasbe, mi je bilo bolj naravno pisati besedila v francoščini in angleščini ter igrati na kitaro." V letu 1997 je sodelovala z najslavnejšim malijskim glasbenikom Alijem Farko Touréjem (1939–2006), kar je znatno prispevalo k njeni prepoznavnosti.

V svoji karieri je posnela šest albumov, prejela več nagrad in priznanj – med drugim tudi BBC-jevo nagrado, priznanje francoskega ministrstva za kulturo in nagrado glasbene publikacije Songlines. Leta 2015 je bila tudi članica žirije 68. filmskega festivala v Cannesu, leta 2017 pa je nastopila v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.