Kot je dejala za današnji Dnevnik, je eden glavnih akterjev v tej igri vodja kabineta ministra Peter Bohinec: "Predstavlja strujo v stranki SD, ki hoče moje mesto domnevno izprazniti za nekdanjega kulturnega ministra in njihovega člana Dejana Prešička. Omenjajo se tudi druga imena, vsekakor pa so se povezali interesi političnega kadrovanja ter interesi za ohranitev privilegijev posameznikov."

Marjetica Mahne ima pravico do ugovora do 5. februarja. Foto: BoBo
Marjetica Mahne ima pravico do ugovora do 5. februarja. Foto: BoBo

Kot je dejala, na dogajanje pomembno vpliva tudi Igor Teršar z direktorata za ustvarjalnost ministrstva za kulturo, sicer skrbnik SF-ja na ministrstvu in član sveta zavoda, ki zato zelo dobro pozna razmere v hiši. Iz nekega razloga se uklanja pritiskom še vedno izjemno vplivnega Mirka Cudermana, nekoč umetniškega vodje zbora SF-ja, čigar gnev si je Marjetica Mahne po lastnih besedah nakopala, ko si je drznila poseči v dolgoletne privilegije njegove varovanke, nekdanje pevke v koncertnem zboru.

Minister za kulturo Zoran Poznič je tik pred božičem direktorici Slovenske filharmonije Marjetici Mahne poslal odločbo, v kateri jo je seznanil s predčasno razrešitvijo s položaja. Foto: BoBo
Minister za kulturo Zoran Poznič je tik pred božičem direktorici Slovenske filharmonije Marjetici Mahne poslal odločbo, v kateri jo je seznanil s predčasno razrešitvijo s položaja. Foto: BoBo

"Za solistične igre je izsiljeval izjemno visoke honorarje"
Po njenih besedah sta še dva razloga, zaradi katerih jo želijo odstaviti. Prvi je neizprosen boj sveta zavoda, da bi na mestu pomočnika za orkester ohranili nedavno razrešenega Klemna Hvalo, ki bi očitno ustrezal tudi morebitnemu novemu vodstvu. Hvalo pa si želi ohraniti tudi predsednik strokovnega sveta in član orkestra Andrej Petrač, saj bi bili drugače ogroženi njegovi interesi za solistične igre je izsiljeval izjemno visoke honorarje, je povedala za časnik.

"V SF-ju nas najbolj osuplja sovražnost sveta zavoda"
Marjetica Mahne je Hvalo nedavno razrešila s položaja pomočnika direktorja za področje orkestra. Kot je še dejala za Dnevnik, je težava v tem, da je svet zavoda nekritično sprejel njegovo pritožbo in odpravil njen sklep o razrešitvi, čeprav sploh nima teh pooblastil: "Po ustanovitvenem aktu razrešuje pomočnika samo direktor. Gre tudi za pravne zagate, vsekakor pa je svet prekoračil svojo pristojnost. Novi umetniški vodja orkestra je od 1. januarja Mate Bekavac, zaradi neodgovorne odločitve sveta pa smo morali s Hvalo znova skleniti delovno razmerje. Tako imamo zdaj pravzaprav shizofreno situacijo, saj ustanovitveni akt zavoda predvideva samo enega pomočnika za orkester. V SF-ju nas najbolj osuplja sovražnost sveta zavoda in neznosna lahkost, s katero ta ustanovo destabilizira."

"Če rečem, da ministra zavajajo, je premalo"
O ministru Zoranu Pozniču Marjetica Mahne pravi, da ne pozna razmer v Slovenski filharmoniji: "Zagotovo vem, da ne ve, za kaj gre, in da mu lažejo. Če rečem, da ga zavajajo, je premalo. To se je prvič pokazalo, ko je govoril o šestkratnem znesku dejanske izgube zavoda; in to se kaže ves čas, saj še vedno govori, da je v zavodu izguba in vse narobe."

Za Dnevnik je še povedala, da ministra Pozniča trije člani sveta Teršar, Rener in Mojca Menart "obveščajo" o domnevnih nepravilnostih v SF-ju in ves čas iščejo napake. Ministrstvo potem zahteva vedno nove podatke, deležni so posebne obravnave med javnimi kulturnimi zavodi.

Ministrstvo za kulturo bo po prejemu odgovora Marjetice Mahne ter mnenja sveta in strokovnega sveta natančno preučilo prejeto, vključno z morebitnimi priloženimi dokazi, in sprejelo odločitev. Foto: BoBo
Ministrstvo za kulturo bo po prejemu odgovora Marjetice Mahne ter mnenja sveta in strokovnega sveta natančno preučilo prejeto, vključno z morebitnimi priloženimi dokazi, in sprejelo odločitev. Foto: BoBo

"Marsikdo ima dobre razloge, da se vse dogaja po tihem"
Poznič je med argumenti za razrešitev Marjetice Mahne pred časom omenjal tudi neprimerno komuniciranje z javnostjo. A Marjetica Mahne pravi: "Kako mi lahko očitajo, da javnost obveščam o nepravilnostih in nezakonitem ravnanju delavca, ki je del vodstva SF-ja? To je moja dolžnost, k temu me zavezuje ustanovitveni akt. Marsikdo pa ima seveda dobre razloge, da se vse dogaja po tihem."

Ministrstvo: Pri vodenju SF-ja ugotovljene nepravilnosti
Marjetica Mahne ima pravico do ugovora do 5. februarja, nato se bo minister na podlagi njenih pojasnil odločil, ali jo razreši ali ne. Na ministrstvu za kulturo so v odzivu zapisali, da minister vodi postopek v skladu s predpisi, ki mu omogočajo, da ob morebitnih nepravilnostih ali kršitvah sprejme ustrezne ukrepe. Na podlagi razpoložljive dokumentacije so bile namreč pri vodenju SF-ja ugotovljene nepravilnosti, s katerimi je ministrstvo seznanilo direktorico.
Ministrstvo bo po prejemu odgovora Marjetice Mahne ter mnenja sveta in strokovnega sveta natančno preučilo prejeto, vključno z morebitnimi priloženimi dokazi, in sprejelo odločitev. "Neutemeljenih in neresničnih navedb direktorice SF-ja Marjetice Mahne v medijih minister v času postopka ne bo komentiral," so še zapisali.