Če bosta naslovnika ministru dovolila, da jo razreši, bosta
Če bosta naslovnika ministru dovolila, da jo razreši, bosta "potrdila, da si strankarske združbe celo s koruptivnimi posegi lahko privoščijo destabilizirati ter dolgoročno moralno in finančno oškodovati najpomembnejše nacionalne institucije", v pismu poudarja Marjetica Mahne. Foto: BoBo

Marjetica Mahne je v odprtem pismu predsedniku vlade Marjanu Šarcu, ki opravlja tekoče posle, in predsedniku stranke SD Dejanu Židanu zanikala navedbe ministra za kulturo Zorana Pozniča glede njenega vodenja SF-ja. Domnevne razloge za svojo razrešitev je v pismu zavrnila kot neresnične, nedokazane in pavšalne.

Glede ministrovih trditev, ki jih je v pismu citirala, je sporočila, da se finančna luknja v SF-ju ne poglablja, temveč da je primanjkljaj v letu 2018 znašal 39.000 evrov oziroma 0,6 odstotka letnih prihodkov in bil saniran že lani. Slovenska filharmonija po treh četrtletjih lanskega leta ni imela znatne izgube, ampak 130.000 evrov presežka, piše Mahnetova.

Minister za kulturo Zoran Poznič je tik pred božičem direktorici Slovenske filharmonije Marjetici Mahne poslal odločbo, v kateri jo je seznanil s predčasno razrešitvijo s položaja. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Minister za kulturo Zoran Poznič je tik pred božičem direktorici Slovenske filharmonije Marjetici Mahne poslal odločbo, v kateri jo je seznanil s predčasno razrešitvijo s položaja. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Direktorica SF-ja je zanikala tudi ministrove navedbe o večkratnih pogovorih. Kot pravi, sta opravila le enega. Odstop z mesta direktorice je zavrnila, ker očitane izgube ni bilo, o akterjih njenega razreševanja pa je "spregovorila šele, ko je postalo evidentno, da gre za zlorabo položajev". "O ljudeh, ki sem jih javno imenovala, imam verodostojne informacije in pisne dokaze, da so že leto dni iskali razloge, da bi me razrešili in zamenjali."

Naslovnikoma in javnosti v pismu sporoča, da je SF vzpostavil transparentno in odgovorno poslovanje, povečuje število abonentov in prodajo vstopnic in po dolgih letih znova polni dvorane. Leto 2019 je sklenila s 123.000 evri presežka, zadnja inšpekcija v nadzoru pa ni ugotovila kršitev.

Kot še piše v pismu, je zamuda pri sprejetju petletne strategije SF-ja nastala zaradi menjave umetniškega vodstva orkestra, medtem ko je bil osnutek pripravljen avgusta lani. "Ob dejstvu, da ministrstvo za kulturo že tretje leto zamuja s pripravo nacionalnega programa za kulturo in da je ministrovi ekipi uspelo pripraviti le uvod dokumenta, ki predstavlja tudi podlago za strateške usmeritve javnih zavodov, bo razrešitev vodstva filharmonije, ker strateškega dokumenta nima od novega leta, težko upravičiti," piše Marjetica Mahne.

Če bosta naslovnika ministru dovolila, da jo razreši in s tem izpelje "posel uradnikov kljub dokazom", bosta, še dodaja, "potrdila, da si strankarske združbe celo s koruptivnimi posegi lahko privoščijo destabilizirati ter dolgoročno moralno in finančno oškodovati najpomembnejše nacionalne institucije".