Z nekdanjim šefom dirigentom Georgeem Pehlivanianom so pripravili izbor skladb, ki bo občinstvo popeljal od slovenskih melodij do koračnic, valčkov ter plesov iz oper in operet.

Slovenska filharmonija. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Slovenska filharmonija. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Koncert so naslovili Zlato in srebro, uvedli pa ga bodo z uverturo k operi Donna Diana avstrijskega skladatelja romunsko-čeških korenin Emila Nikolausa von Reznička. Prek Intermezza iz opere Ksenija Viktorja Parme bodo nato poslušalce privedli do plesnih zvokov, ki so bili nekoč priljubljeni v Evropi.

Smetana, Strauss, Avseniki ...
Slišati bo mogoče dela Emila Waldteufela, Franza Leharja, Juliusa Fučika, Josefa Straussa, Bedricha Smetane in drugih, med njimi pa tudi melodijo Urbana Kodra iz filma Cvetje v jeseni in Pastirčka Ansambla bratov Avsenik.

Orkester bo vodil nekdanji šef dirigent George Pehlivanian, solista bosta Klemen Leben na harmoniki in Peter Napret na citrah, so sporočili iz filharmonije.

Kot so zapisali ob koncertu, so srečališča meščanstva in plemstva nekdaj dišala po valčkih. Ta ples je bil zaradi prevelike telesne bližine partnerjev in preprostih korakov dolgo nezaželen in povezan z nižjimi sloji. Sledila je prava valčkomanija, ki je na začetku 19. stoletja za nekaj desetletij zajela skorajda celotno Evropo, na Dunaju pa po zaslugi dinastije Strauss ni usahnila.

Glasbo za ples so pisali tudi kanonski umetniki, kot so Beethoven, Brahms, Schubert, Chopin, Stravinski in Šostakovič, ki so jo praviloma iztrgali iz njene glasbeno predvidljive namenskosti in jo preoblikovali v koncertno glasbo. Od uvedbe novoletnih koncertov Dunajskih filharmonikov leta 1939 pa plesne valčke in prav tako nekoč zelo priljubljene vojaške koračnice povezujemo s svetlim in optimističnim vstopom v leto.