Ana Netrebko se je rodila leta 1971 v ruskem mestu Krasnodar, a ima tudi avstrijsko državljanstvo. Foto: Reuters
Ana Netrebko se je rodila leta 1971 v ruskem mestu Krasnodar, a ima tudi avstrijsko državljanstvo. Foto: Reuters

V Scali je za prihodnjo sezono napovedanih 14 opernih naslovov, devet baletov in več koncertov. Ob 100. obletnici smrti skladatelja Giacoma Puccinija v letu 2024 so z Ano Netrebko predvideli tudi koncert, na katerem bo nastopila z nemškim tenoristom Jonasom Kaufmannom in prav tako pod Chaillyjevo taktirko.

V spomin Pucciniju pripravljajo tudi razstavo v muzeju Scala. Poleg tega bodo v novi sezoni proslavili vrnitev Riccarda Mutija s koncertom Chicaškega simfoničnega orkestra, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

"To bo sezona velikih dirigentov," je ob predstavitvi novih uprizoritev napovedal direktor Scale Dominique Meyer. Ob omenjenih je napovedal še Lorenza Viottija, ki bo dirigiral Verdijevi operi Simon Boccanegra. Glasbeni direktor Berlinskih filharmonikov Kiril Petrenko bo v milanski operni hiši debitiral s Straussovim Kavalirjem z rožo, pod taktirko Christiana Thielemanna pa bo zazvenelo Wagnerjevo Rensko zlato, ki ga bo režiral Daniel McVicar.

Scala. Foto: EPA
Scala. Foto: EPA

Med najnovejšimi produkcijami v Scali bosta še Puccinijevi operi Lastovka, ki je niso uprizorili od leta 1994, in Turandot. Prvi bo dirigiral Chailly, drugi pa Daniel Harding. Med novostmi sezone bo tudi Medeja Luigija Cherubinija, ki jo bo glasbeno vodil dirigent Michele Gamba.

Sorodna novica Scala trdno za svojo odločitvijo: ruska opera Boris Godunov ne pomeni propagande za Putina

V milanski Scali so v prvih petih mesecih tega leta prodali 1,7 milijona vstopnic. Dvorane so zasedene 90-odstotno, vsak tretji gledalec je mlajši od 35 let, je sporočil direktor Scale Dominique Meyer. Lani je operna hiša, ki zaposluje 900 ljudi, lahko predstavila uravnoteženo bilanco stanja, še poroča APA.

Scala je sicer sezono 2022/23 začela z opero Boris Godunov ruskega skladatelja Modesta Musorgskega, kar je pred premiero sprožilo protest ukrajinskih predstavnikov v Italiji, ki so vztrajali, da poudarjanje ruske kulture med invazijo v Ukrajini pošilja napačno sporočilo. A se vodstvo operne hiše ni uklonilo njihovim zahtevam.