Moskva Rimu očita diskriminacijo ruskih umetnikov ter omejitev kulturne in humanitarne izmenjave, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Milansko gledališče Arcimboldi. Foto: EPA
Milansko gledališče Arcimboldi. Foto: EPA

Ruska stran je, kot so sporočili, italijanskemu veleposlaniku Giorgiju Staraceju na pogovoru tudi prenesla sporočilo, da Rusija še naprej ostaja naklonjena dialogu na področju kulture in ne namerava "uvesti omejitev za italijanske kulturnike, dokler bo Italija spoštovala načela enakosti in vzajemnosti".

Milansko gledališče Arcimboldi je decembra lani odpovedalo nastop ruskega plesalca Sergeja Polunina, njegova tetovaža na prsih, ki prikazuje podobo ruskega predsednika Vladimirja Putina, pa je sprožila proteste na spletu.

Beneško gledališče Fenice je pred mesecem dni odpovedalo koncert Putinu naklonjene ukrajinske pianistke Valentine Lisice. Milanska operna hiša La Scala se je spopadla s protesti ukrajinske skupnosti, ko je 7. decembra novo sezono odprla z izvedbo opere Boris Godunov ruskega skladatelja Modesta Musorgskega. Proteste ukrajinske skupnosti v Italiji je sprožil tudi koncert ruske sopranistke Anne Netrebko v toskanskem mestu Arezzo.

Po napadu ruske vojske na Ukrajino 24. februarja lani so se odnosi med Rusijo in Italijo poslabšali, saj se zadnja pridružuje sankcijam Evropske unije proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini. Prav tako je italijanski parlament sprejel odločitev, da bo Italija Ukrajino še naprej podpirala z orožjem.