Violistka Isabel Villanueva in pianistka Anna Korepova bosta nastopili v Slovenski filharmoniji, v prihodnjih dveh dneh pa še v Kranju in Celju. Foto: BoBo
Violistka Isabel Villanueva in pianistka Anna Korepova bosta nastopili v Slovenski filharmoniji, v prihodnjih dveh dneh pa še v Kranju in Celju. Foto: BoBo

Nastopili sta že v Slovenski filharmoniji, v prihodnjih dveh dneh pa bosta še v Kranju in Celju. V ciklu bo sledilo še šest koncertov.

Glasbena mladina Slovenije v sodelovanju z Glasbeno mladino Španije že nekaj let pripravlja izmenjave mladih glasbenikov. Letos so izbrali Isabel Villanuevo, ki jo označujejo kot eno najboljših španskih glasbenic nove generacije, in diplomantko glasbenega konservatorija v Sankt Peterburgu Anno Korepovo. Na kratki koncertni turneji po Sloveniji bosta nastopili še 21. oktobra v kranjski in 22. oktobra v celjski glasbeni šoli.

Cikel GM oder, serija večernih koncertov v različnih slovenskih krajih, je sicer prvenstveno namenjen izbranim slovenskim glasbenikom in komornih skupinam v starosti do 25 let. Merili pri izboru sta še izvirnost koncertnega sporeda ter upoštevanje slovenske in sodobne ustvarjalnosti.

Novembra bodo v ciklu nastopili kitarski duo Les deux amis, ki ga sestavljata Karmen Štendler in Izidor Erazem Grafenauer, decembra pa violončelistka Katarina Majcen in pianistka Nafi z Umerkulova. Januarja 2012 bo sledil kvartet flavt Traverso, februarja violinistka Petra Kovačič in kitarist Timotej Kosovinc, marca godalni sekstet Offstring. Cikel bo aprila sklenila tolkalka Aleksandra Šuklar.

Na več kot 500 koncertih cikla GM oder je doslej nastopilo več kot 300 mladih izvajalcev, ki so krstili kar 56 novitet slovenskih skladateljev, so sporočili organizatorji.