Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Ko gre za povezovanje mladih nadarjenih glasbenikov s pomočjo Rotary klubov, je to gotovo obojestransko dobrodošlo. Tako bo že tretje leto zapored stekel projekt Mladi talenti, ki ga v okviru Rotary kluba Ljubljana - Center vodi gospod Zvone Žagar. Koncert z naslovom Nazaj k romantiki nastaja v sodelovanju s prijateljskim Rotary klubom Praha City, Akademijo za glasbo Univerze v Ljubljani in praško Akademijo HAMU. V projektu sodelujejo še Slovensko Veleposlaništvo v Pragi in veleposlanica ga. Tanja Strniša, Veleposlaništvo Češke republike v Ljubljani in veleposlanik g. Jiří Kuděla, Rotary distrikt 1912 in guverner Andrej Božič. Pokroviteljstvo dogodka je prevzel češki veleposlanik v RS Jiří Kuděla.

Koncert bo v četrtek, 18. aprila, ob 19. uri v dvorani Julija Betetta v palači Kazina, kjer domuje ljubljanska Akademija za glasbo. Sodelovali bodo študentke in študenti praške Akademije za glasbo in ples HAMU ter Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Koncert bo posnel Radio Slovenija.

Nastopajoče študentke in študenti z obeh akademij

Nuša Rejc, violina
Anja Kralj, violina
Manica Slapšak, viola
Urša Roš, violončelo
Ana Plahutnik, mezzosopran
Mentor: izr. prof. Janez Podlesek

Andrea Astrabová, violina
Kristýna Jungová, violina
Mája Wittová, viola
Keishiro Mikawa, violončelo
Mentor: prof. Václav Bernášek

Program koncerta je sestavljen iz skladb, ki so večinoma nastale v obdobju od romantike do sodobnosti.

Na začetku bomo slišali dve skladbi, kratko predigro in prvi stavek Godalnega kvarteta Emerika Berana (1868–1940), češkega čelista, ki je del svojega življenja preživel v Mariboru. Beran je bil priznan učitelj violončela, pravzaprav prvi na visoki stopnji izobraževanja pri nas, bil pa je tudi učitelj Slavka Osterca. V Osterčevem razredu pa je z odliko zaključil šolanje Marjan Lipovšek (1910–1995), ki ga je pot nato vodila v Prago, kjer je študiral pri priznanem pedagogu in skladatelju Josefu Suku (1874–1935), njegov sošolec je bil še en Slovenec, to je Demetrij Žebre (1912–1970). V času študija v Pragi sta oba istega leta napisala Štiri sporočila za godalni kvartet in Godalni kvartet. Suk je bil tesno povezan tudi z velikanom češke glasbe Antoninom Dvořakom – ne le da je bil zadnji njegov mentor in profesor kompozicije – Suk se je celo poročil z njegovo hčerko Otilio.

Kot predzadnjo skladbo bomo poslušali krstno izvedbo dela Naprej v romantiko skladatelja Mihe Nahtigala, lanskega prejemnika študentske Prešernove nagrade UL Akademije za glasbo. V skladbi se prepleteta ljudska napeva iz Slovenije (Zeleni Jurij) in Češke (U Rokycan černej les), vezni tematski material pa je povzet iz panslovanske Hej Slovani. Glasba je poklon sodelovanju med našo in praško Akademijo, kot uvod v omenjeno noviteto bo obe ljudski pesmi v izvirni obliki predstavila pevska solistka.

Koncert bo zaključila Sukova Meditacija, ki temelji na starem češkem koralu Sv. Vaclava in ima edinstveno mesto v njegovem opusu. Napisana je bila leta 1914 ob začetku prve svetovne vojne, za katero so Čehi upali, da bo dokončno uničila Avstro-ogrsko monarhijo in privedla do njihove neodvisnosti. Svatý Václav (sveti Václav), je namreč češki zavetnik, v besedilu srednjeveške pesmi pa se skriva tudi ognjevita kitica, ki pravi: "Ne dopustite, da naš narod in prihodnje generacije propadejo".

Prvi koncert Mladi talenti leta 2022 v Narodni galeriji. Foto: Darja Korez Korenčan
Prvi koncert Mladi talenti leta 2022 v Narodni galeriji. Foto: Darja Korez Korenčan

Izkupiček koncerta bo v celoti namenjen mladim nadarjenim študentom glasbe na AG UL za dodatno usposabljanje pod pogojem, da si sami tega ne bi zmogli privoščiti.

V prihodnjih letih naj bi čim bolj poglobljeno predstavili pomembno slovensko in češko glasbeno dediščino, zato so se organizatorji skupaj z AG in HAMU odločili za sodelovanje v EU-programu Ustvarjalna Evropa z namenom, da odkrijejo še neraziskano slovensko in češko glasbeno dediščino s poudarkom na ljudski glasbi in da ta odkritja predstavijo širši javnosti. V program bo poleg Slovenije (AG, SAZU, FF) in Češke (HAMU) vključena tudi Avstrija (Glasbena Univerza Gustav Mahler iz Celovca).