Utrinek marčevskega festivalskega predtakta:
Utrinek marčevskega festivalskega predtakta: "Kul-tura" od C(elja) do H(amburga)/"Cool-Tour" von C(elje) bis H(amburg). Foto: mpf.si

Festival bo popoldne odprla območna revija otroških pevskih zborov občin Celje, Dobrna, Vojnik in Štore. V soboto ga bo sklenilo 27. državno tekmovanje mladinskih zborov, ki bo razdeljeno v tekmovalni program mladinskih zborov in tekmovalni program dekliških in mešanih mladinskih zborov. Festival bo dopolnjeval spremljevalni program, med drugim z delavnicami.

Sobotna tekmovalna programa bosta v veliki dvorani Narodnega doma Celje, v njih pa se bodo pomerili mladinski zbori iz glasbenih šol Rogaška Slatina, Frana Koruna Koželjskega Velenje, osnovnih šol narodnega heroja Maksa Pečarja Ljubljana Črnuče, Šempeter v Savinjski dolini, Tržišče, Križevci, Alojzija Šuštarja Ljubljana, Primoža Trubarja Laško in Dramlje ter gimnazij Kranj, Škofja Loka in Celje Center. Sodelovala bo tudi vokalna skupina Emil Komel iz Gorice v Italiji.

Razglasitev rezultatov in podelitev priznanj bo na Glavnem trgu v Celju oziroma ob slabem vremenu v Narodnem domu Celje, so sporočili z JSKD-ja.

Strokovno žirijo, ki bo ocenjevala zbore, letos sestavljajo skladateljica, zborovodkinja in pedagoginja Tadeja Vulc, pedagoginja in zborovodkinja Katja Gruber, zborovodkinja in pedagoginja Helena Fojkar Zupančič, skladatelj, zborovodja in pedagog Damijan Močnik ter zborovodkinja in pedagoginja Barbara Kovačič.

Mladinski pevski festival je v Celju prvič potekal leta 1946. Z letošnjo izvedbo so mu pridružili državno tekmovanje mladinskih zborov, ki bo odslej nastajalo v sodelovanju med JSKD-jem, Zavodom Celeia Celje in Mestno občino Celje. Tekmovanje je bilo pred tem del revije otroških in mladinskih pevskih zborov v Zagorju ob Savi, kjer bo še naprej ostalo tekmovanje otroških zborov, so še sporočili z JSKD-ja.