Koncert z Mozartovim Rekviemom in motetom Ave verum corpus, ki ga je vsako leto organizirala Fundacija Opera Santa Croce, pred okoli 1.500 poslušalci pa izvajal firenški komorni orkester z dirigentom Giuseppejem Lanzetto, bodo prestavili v Cenacolo.

Razlika je predvsem v tem, da novi avditorij sprejme le 300 poslušalcev. Poleg tega koncert ne bo več brezplačen; vstopnica bo stala deset evrov, izkupiček pa bo šel v dobrodelne namene.

Foto: EPA
Foto: EPA

Novo vodstvo, nova merila "dostojnosti"
Vodja sijajne bazilike Santa Croce, osrednje frančiškanske cerkve v Firencah, je pojasnil, da Mozartov Rekviem ne ustreza duhu adventa in ga zato v cerkvi ni primerno izvajati. (Pri tem je ironično, da je Mozart motet Ave verum corpus zložil za katoliški praznik sveto rešnje telo in kri).

Tommaso Sacchi je izrazil svoje obžalovanje ob tem, da je bil
Tommaso Sacchi je izrazil svoje obžalovanje ob tem, da je bil "nebeški genij", kakršen je bil Mozart, žrtev ozkoglednih in vprašljivih političnih odločitev. Foto: Reuters

Pater je sicer zanikal namigovanja, da koncertu v baziliki nasprotuje zato, ker je bil Mozart prostozidar. Ni pa navedel drugega razloga, zakaj spreminja organizacijo dogodka, ki so ga v mestu že oglaševali s plakati.

Bocci je že nekaj mesecev vodja cerkve, v kateri so v zadnjih petih letih ob Mozartovem rojstnem dnevu pripravili koncert v čast skladatelju.

Na njegovo odločitev se je odzval svetovno znani dirigent Riccardo Muti. "Prostozidarske lože so imele zelo drugačen pomen v Mozartovem času, kot ga imajo danes," je komentiral v intervjuju za milanski dnevnik Corriere della Sera. Da Mozartovega Rekviema ne bi izvajali v baziliki, bi bila po njegovem mnenju napaka. "To delo je univerzalni del naše kulture, ki nas ozavešča o smrti," je dejal Muti.

Boccijeva odločitev je izzvala tudi kritiko člana firenškega mestnega sveta, pristojnega za kulturo, Tommasa Sacchija. "Genij, kakršen je Mozart, ne bi smel postati tema polemike. Santa Croce je ena najstarejših cerkva v Firencah, polna zgodovine in umetnosti, in Rekviem je bil v zadnjih letih vedno uspešno izveden," je dejal Sacchi.