Simfonični orkester Cantabile je prvič nastopil leta 2011. Foto: Spletna stran Cantabile/Blaž Korenč
Simfonični orkester Cantabile je prvič nastopil leta 2011. Foto: Spletna stran Cantabile/Blaž Korenč

Koncert spada pod okrilje mednarodnega projekta, Mozartov Requiem pa bo 1. maja izveden še v koprski Stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja.

Simfonični orkester Cantabile je prvič nastopil leta 2011. Po osmih sezonah je postal prepoznaven doma in v tujini, z njim pa so nastopili številni vrhunski umetniki in mladi perspektivni solisti instrumentalisti. Med drugim je ob peti obletnici delovanja leta 2016 izvedel koncert Cantabile iz Novega sveta, na katerem je izvedel Dvoržakovo 9. simfonijo, leta 2017 pa je na povabilo organizatorja izvedel turnejo v Švici, kjer je z 80-članskim pevskim zborom Der Chor iz Berna izvajal Jenkinsovo skladbo Oboroženi mož: Maša za mir.

"Že uveljavljeni poklicni glasbeniki v orkestru Cantabile prepoznavajo zrel glasbeni sestav, ki je kos izvedbam tudi zahtevnejših glasbenih del, mladi instrumentalisti in pevci pa z velikim navdušenjem sprejmejo izziv igranja solističnih skladb ob spremljavi orkestra," so o orkestru zapisali v sporočilo za javnost.

Nocoj bo orkester pod taktirko japonskega dirigenta Kazunorija Mašite v Slovenski filharmoniji brezplačno izvedel Mozartov Requiem, poznan kot maša za umrle. Mašita je cenjen dirigent, ki za vodenje redno prejema povabila evropskih zborov in orkestrov. Med drugim je sodeloval s Simfoničnim orkestrom poljskega radia in s Simfoničnim orkestrom Karlovi Vari, na Japonskem pa redno dirigira tokijskemu filharmoničnemu orkestru in Orkestru Adachi Wind.

Koncertna mojstrica nocojšnjega dogodka bo Tina Vrščaj, ob orkestru pa bodo zapeli člani japonskega zbora Vase-Kai. Kot solisti bodo nastopili sopranistka Katja Konvalinka, mezzosopranistka Irena Yebuah Tiran, tenorist Klemen Torkar in basist Janko Volčanšek. Ob Requiemu bosta zazveneli še Mozartova skladba Ave verum corpus in skladba Three Sacred Pieces Ambroža Čopija.

V sredo bo koncert v sklopu festivala Sancti Nazarij ponovljen v koprski Stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja. Dobrodelni prispevki, zbrani na tem dogodku, bodo namenjeni postavitvi novih orgel v stolnici.