Skladateljica je Prano ustvarila za Simfonike RTV Slovenija, s katerimi je med nastajanjem dela tudi tesno sodelovala in preizkušala zvočne rešitve. Foto: Michael Vincent
Skladateljica je Prano ustvarila za Simfonike RTV Slovenija, s katerimi je med nastajanjem dela tudi tesno sodelovala in preizkušala zvočne rešitve. Foto: Michael Vincent

Njeno skladbo Prana so predstavniki 27 radijskih postaj izbrali kot najbolj prepričljivo delo iz celotnega izbora skladb.

Zmaga 33-letne slovenske skladateljice Petre Strahovnik pomeni zgodovinski uspeh tako za skladateljico kot za Radio Slovenija, ki je v glasovanje predlagal koncertni posnetek dela Prana v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in Rossena Milanova, novega šefa dirigenta orkestra. To je namreč prvi tovrsten uspeh slovenske glasbe in slovenskega nacionalnega radia v zgodovini Rostruma, ki poteka že vse od leta 1954.

Skladateljica je Prano ustvarila za Simfonike RTV Slovenija, s katerimi je med nastajanjem dela tudi tesno sodelovala in preizkušala zvočne rešitve. O delu je Petra Strahovnik zapisala, da je napisano za velik orkester ter solo izvajalce, ki so za namen dosega "surround sound efekta" živo razporejeni okrog koncertne dvorane.

Dih življenjske sile
Orkester RTV Slovenija je bil po skladateljičinih besedah pripravljen eksperimentirati z novimi tehnikami in uporabo preparacij, kot so magneti na strunah ter stiropor na klavirju in harfi. Navdih za delo izhaja iz zamisli o poustvarjanju in ujetju atmosfere privlačnosti med dvema kontrastnima poloma. Koncept ujetosti prane kot vdih v hinduizmu predstavlja dih življenjske sile. Prana je razumljena kot univerzalna energija, ki poteka v tokih v telesu in okrog njega, je še zapisala lavreatka.

V kategoriji skladateljev, mlajših od 30 let, je na forumu, ki ga je letos gostilo argentinsko mesto San Carlos de Bariloche, slavila skladba z naslovom When latvijskega avtorja Jakopsa Jančeviskisa.

Leta 2012 je drugo mesto osvojil Vito Žuraj
Tokratni uspeh Petre Strahovnik sledi zmagoslavju skladatelja Mateja Bonina v kategoriji mladih pred štirimi leti v Talinu. Pozornost žirantov tribune je sicer v preteklosti že uspelo pridobiti nekaj slovenskim skladateljem. Leta 2012 je drugo mesto osvojil Vito Žuraj. Pred njim so bili uspešni še Primož Ramovš, Lojze Lebič, Uroš Rojko in Neville Hall.