John Zorn (1953). Foto: EPA
John Zorn (1953). Foto: EPA

"Zasedba sicer igra the best of Masadinih pesmaric, kmalu izide že drugi album, a po slišanem je jasno, da je bil Masadin počitek na grobišču Manhattna le nabiranje energije za vrnitev v prihodnost. Ta telepatični bend je hkrati virtuozen, dinamičen, dramatičen in melanholičen," so ob napovedi koncerta zapisali pri Cankarjevem domu (CD).

"Poganja ga Zornovo natrgano stop in start dirigiranje, ki je kljub prihajajoči 70. obletnici, ki jo bo praznoval septembra, še vedno z naskokom najbolj goreč altovski saksofonist na svetu,
John Zorn New Masada Quartet poleg Zorna sestavljajo še Julian Lage na električni kitari, basist Jorge Roeder in bobnar Kenny Wollesen."

Vstopnice za julijski ljubljanski koncert John Zorn New Masada Quartet so že na voljo v preprodaji do 3. julija.

Pesmarice Masada so najpomembnejši del ustvarjalne zgodovine kultne osebnosti newyorške glasbene scene Johna Zorna. Ta jih je začel stresati iz rokava v začetku devetdesetih, potem ko je z Naked City postavil na glavo vse mogoče in v trenutku postal največji junak improjazz scene med metalci, pankerji in rockerji, so še zapisali pri CD.

Dodali so, da je navdih za Masado Zorn našel v združitvi nove (radikalne) judovske kulture in glasbe akustičnega kvarteta Ornetta Colemana (Coleman, Don Cherry, Charlie Haden, Billy Higgins) iz konca petdesetih, ki še danes velja kot ključen ansambel za razumevanje preteklosti in prihodnosti jazzovskih glasbenih praks.

Zornovi kolegi Dave Douglas, Greg Cohen in Joey Baron so zadevi prišli do dna na desetih studijskih albumih za japonsko založbo DIW, nakar je za Zornovo založbo Tzadik izšlo še nekaj koncertnih albumov in po Colemanovem vzoru zasedbe Prime Time iz osemdesetih tudi preskok v Electric Masada.

Jazz festival Ljubljana bo potekal med 5. in 8. julijem.