Vstopnice za prva dva petkova koncerta Laibach v rovih Muzeja premogovništva Slovenije v Velenju ob 18.30 in ob 20.30 so bile zelo hitro razprodane, zaradi velikega zanimanja pa je bil naknadno razpisan še tretji termin ob 22.30. Foto: Delavski dom Trbovlje
Vstopnice za prva dva petkova koncerta Laibach v rovih Muzeja premogovništva Slovenije v Velenju ob 18.30 in ob 20.30 so bile zelo hitro razprodane, zaradi velikega zanimanja pa je bil naknadno razpisan še tretji termin ob 22.30. Foto: Delavski dom Trbovlje
Razstava Laibach
Član skupine Laibach Ivan Novak je ob odprtju razstave Laibach Kunst - Glück auf dejal, da se Laibach pri tokratni postavitvi niso želeli ponavljati v vsem dobro poznani rudarski estetiki. Z njo so želeli prodreti v bolj univerzalno človeško, filozofsko in metafizično vsebino, ki jo prostor ponuja. Foto: EPK / Primož Zakrajšek

Vsakemu izmed treh koncertov je lahko prisluhnilo 200 ljudi, v rove pa so jih popeljali v najstarejšem delujočem dvigalu v Sloveniji. Koncert nadaljuje sodelovanje med skupino in Muzejem premogovništva Slovenije, v sklopu katerega so 6. septembra na ogled postavili razstavo Laibach Kunst - Glück auf. Koncert in razstava sodita v sklop Evropske prestolnice kulture (EPK) 2012.

Pod zemljo vrnitev na začetek osemdesetih
Kohle ist Brot (Premog je kruh)
je stara nemška fraza z močno socialno konotacijo, pomeni pa, da je delo kruh oziroma da je industrija kruh. "Ne gre pa zgolj za premog, temveč za to, da vsaka država potrebuje svoje vire preživetja, svojo industrijo in proizvodnjo," je koncept projekta razložil član skupine Laibach Ivan Novak ter dodal, da bodo zaradi izrednih pogojev nastopa pod zemljo odigrali skrčeno različico koncerta. "Predstavili bomo glasbo, ki se nanaša na industrijsko tematiko, kakršno smo v bistvu igrali v začetkih Laibach, nekje v obdobju med letoma 1980 in 1984. To je bila bolj eksperimentalna, groba in industrijska glasba," je še povedal Novak.

V dvigalu, ki je obiskovalce popeljalo v rove Muzeja premogovništva Slovenije, se lahko naenkrat pelje šest ljudi. Za prevoz 200 ljudi v rov so potrebovali približno 45 minut, še enkrat toliko pa za dvig nazaj na površje po koncu koncerta. Člani zasedbe so ves čas prebili v rovih, tako da so bili, kot se je pošalil Novak, pravzaprav "na šihtu".

Črna in bela rudarska garderoba
Skupina Laibach je z Muzejem premogovništva Slovenije 6. septembra na ogled postavila razstavo Laibach Kunst - Glück auf. Naslov razstave je znani nemški rudarski pozdrav, ki v prevodu pomeni srečno. A, kot je pojasnil Novak, ima ta fraza v nemščini veliko močnejšo konotacijo kot v slovenščini.

"Črna garderoba predstavlja pekel - v njej so rudarji odvrgli umazana oblačila. Kopalnica, kjer so se umili, predstavlja purgatorij. Bistveni element je Bela garderoba, kjer so rudarji ponovno oblekli čista oblačila in vstopili v idealno življenje - raj. Gre za metaforo, saj se ne nanaša samo na rudarje, ampak na vse nas, ki se poskušamo prebiti skozi življenje na različnih področjih," je povzeto na spletni strani muzeja. Razstava je na ogled do 18. novembra.

Laibach trikrat 200 metrov pod zemljo
Laibach trikrat 200 metrov pod zemljo