Eno največjih glasbenih umetnin so pod Mutijevo taktirko v nedeljo izvedli v Sredipolju ob začetku zaznamovanja stoletnice prve svetovne vojne. Foto: EPA
Eno največjih glasbenih umetnin so pod Mutijevo taktirko v nedeljo izvedli v Sredipolju ob začetku zaznamovanja stoletnice prve svetovne vojne. Foto: EPA
Ricardo Muti
Koncert sodi med vrhunce okviru 62. festivala Ljubljana. Foto: Festival Ljubljana
Pogovor z Riccardom Mutijem in Elino Garanča

Eden največjih dirigentov na svetu je za izvedbo Verdijevega dela poleg Mladinskega orkestra Luigi Cherubini, ki ga je ustanovil leta 2004 in v katerem igrajo mladi glasbeniki iz vseh italijanskih pokrajin, združil še Orkester Slovenske filharmonije, Slovenski komorni zbor, zbor ljubljanske Akademije za glasbo, zbor Furlanije -Julijske krajine in zbor Fundacije Opere Giuseppeja Verdija iz Trsta.
Na koncertu so se jim pridružili glasbeniki iz Berlinske filharmonije, Čikaškega simfoničnega orkestra, Orkestra Fundacije Opere Giuseppa Verdija iz Trsta, Filharmoničnega orkestra iz Sankt Peterburga, Francoskega nacionalnega orkestra, Simfoničnega orkestra Gledališča Theatre Royal de la Monnaie, Filharmoničnega orkestra iz Londona in Dunajske filharmonije. Solisti večera bodo sopranistka Tatiana Serjan, mezzosopranistka Daniela Barcellona, tenorist Saimir Pirgu in basist Riccardo Zanellato.
Carlosu Kleiberju v spomin
Riccardo Muti je koncert posvetil deseti obletnici slovesa svojega prijatelja, dirigenta Carlosa Kleiberja, ki je bil tesno povezan s Slovenijo, in v počastitev italijanskega predsedovanja Evropski uniji.
Italijanski skladatelj Giuseppe Verdi je liturgično besedilo maše zadušnice uglasbil za štiri soliste, dvojni zbor in orkester. Napisal jo je v spomin na italijanskega pesnika in romanopisca Alessandra Manzonija, krstno so jo izvedli leta 1874 v cerkvi sv. Marka v Milanu. Čeprav prvotno namenjena bogoslužju, uglasbitev danes pogosteje izvajajo v koncertni obliki.
Skladbo, ki velja za eno največjih umetnin in najbolj prepričljivih, globoko religioznih del, so pod Mutijevo taktirko konec tedna izvedli v italijanskem kraju Sredipolju ob začetku zaznamovanja stoletnice prve svetovne vojne.

Pogovor z Riccardom Mutijem in Elino Garanča