Ana Netrebko bi morala januarja letos nastopiti v Cankarjevem domu, a je bil Zimski festival zaradi epidemije odpovedan. Foto: Reuters
Ana Netrebko bi morala januarja letos nastopiti v Cankarjevem domu, a je bil Zimski festival zaradi epidemije odpovedan. Foto: Reuters

Kot so zapisali organizatorji, bodo z rezidenčnim festivalskim orkestrom Slovenske filharmonije in Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija nastopila odmevna imena operne glasbe. Tako bo med drugim nastopil Placido Domingo, ki ga bosta na odru spremljali priznani sopranistki Sabina Cvilak in Saioa Hernandez iz Španije.

Obtožbe spolnega nadlegovanja ponekod brez posledic
Domingu so lani številne svetovne operne hiše odpovedale že dogovorjene nastope, saj ga je spolnega nadlegovanja obtožilo več kot 20 žensk. Losangeleška opera, direktor katere je bil, je razkrila izsledke interne preiskave, ki je pokazala, da so obtožbe spolnega nadlegovanja na njegov račun kredibilne. Posledično je odstopil z vodilnega položaja, ki ga je opravljal vse od leta 2003, sledile so odpovedi nastopov na ameriških tleh. Odziv ustanov po Evropi pa je bil drugačen. Tam je tudi po obtožbah med drugim nastopil na avstrijskih, madžarskih in ruskih odrih. V Salzburgu so mu lani podelili nagrado za življenjsko delo.

Placido Domingo je lani zbolel za koronavirusno boleznijo, a je po njej tudi že okreval. Foto: Reuters
Placido Domingo je lani zbolel za koronavirusno boleznijo, a je po njej tudi že okreval. Foto: Reuters

Prvič bo na festivalu nastopila bolgarska operna zvezda Sonja Jončeva, ki se bo občinstvu v Ljubljani predstavila s priznanim slovenskim tenoristom Brankom Robinšakom. Mednarodno priznana sopranistka Nika Gorič pa bo nastopila z ansamblom Dissonance, ki ga sestavljajo uspešni glasbeniki iz slovenskih vodilnih glasbenih ustanov. Ansamblu bo dirigiral Marko Letonja.

Največja zvezda opere v gosteh
Skupaj z nemškim dirigentom Jochenom Riederjem se v Slovenijo vrača tenorist Jonas Kaufmann, obeta pa se tudi nastop najbolj priljubljene ruske operne dive Ane Netrebko z azerbajdžanskim tenoristom Jusifom Ejvazovom. Z zboroma, orkestrom in mednarodnimi solisti bo pod dirigentsko taktirko Maria de Rosa nastopil še argentinski tenorist Jose Cura.

V načrtu sta tudi dva koncertna večera v izvedbi svetovno priznanih solistov: pianistke argentinsko-dalmatinskega rodu Marthe Argerich, ki jo bo z orkestrom Slovenske filharmonije spremljal maestro Charles Dutoit in predstavnik ruske glasbene šole pianist Arkadij Volodos. "Z izvedbo monumentalnih glasbenih del za klavir bosta z obiskovalci delila svojo brezhibno tehniko in neomejeno virtuoznost, ki ju v kombinaciji z neverjetnim občutkom za ritem, barvo in poezijo naredita za pripovedovalce vrhunskih zgodb ter neskončne zvočne impresije," so zapisali organizatorji festivala.