Sredstva od prodaje vstopnic gredo v KD Fundacijo, ki je Evi Nini Kozmus podelila štipendijo za študij v tujini. Foto: Stane Sršen
Sredstva od prodaje vstopnic gredo v KD Fundacijo, ki je Evi Nini Kozmus podelila štipendijo za študij v tujini. Foto: Stane Sršen
Za njimi stojimo
Po koncertu sta glasbenikom čestitala generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli ter predsednik uprave KD Group Matjaž Gantar, 16-letni Evi Nini Kozmus pa je povezovalka Maša Kljun v imenu KD Fundacije na predlog RTV Slovenija podelila ček v vrednosti enoletne štipendije za nadaljevanje študija na eni izmed najprestižnejših glasbenih izobraževalnih ustanov Conservatoire national supérieur musique et danse de Lyon v Franciji. Foto: Stane Sršen
Za njimi stojimo
Bernardo Brizani je kot solist na violončelu na tekmovanjih začel zmagovati že pri sedmih letih; pri sedemnajstih je še vedno najmlajši študent Akademije za glasbo. Foto: Stane Sršen
Trije glasbeni virtuozi rosnih let - na enem odru

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma se je začel koncert Za njimi stojimo, na katerem so v spremstvu Simfoničnega orkestra RTV Slovenija nastopili trije mladi slovenski glasbeniki, ki so bili nagrajeni tako doma kot v tujini in si zato po mnenju snovalcev koncerta zaslužijo posebno pozornost. Orkester je vodil njegov šef dirigent En Shao.


Na koncertu, ki je nastal v sodelovanju RTV Slovenija, Akademije za glasbo, Cankarjevega doma in družbe v skupini KD Group s svojo Fundacijo, so nastopili hornistka Jasna Komar, flavtistka Eva Nina Kozmus in violončelist Bernardo Brizani; na sporedu so bili Koncert za rog in orkester št. 1 v Es-duru Richarda Straussa, Koncert za flavto in orkester Jacquesa Iberta ter Koncert za violončelo in orkester v h-molu Antonina Dvoržaka.

Mladi solisti se predstavijo
Hornistka Jasna Komar (1989) je študentka tretjega letnika Akademije za glasbo v Ljubljani v razredu docenta Boštjana Lipovška, pa tudi redna članica trobilne zasedbe 20 Brass AG, trobilnega kvinteta in kvarteta rogov Akademije za glasbo, s katerim je letos osvojila prvo nagrado na slovenskem državnem tekmovanju TEMSIG. Lani je prvo nagrado dobila na tekmovanju Wiener Klassik.

Občasno sodeluje s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Letos je uspešno opravila avdicijo za mladinski evropski orkester Gustava Mahlerja, s katerim je sodelovala na koncertnih turnejah 2010 in igrala v znanih evropskih gledališčih.

Flavtistka Eva Nina Kozmus (1994) je zmagala na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbenik 2010 na Dunaju. Junija letos je končala šolanje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani v razredu Milene Lipovšek, zdaj je študentka v razredu Philippa Bernolda na Državnem konservatoriju za glasbo in ples v Lyonu v Franciji.

Udeležila se je mnogih tekmovanj v Sloveniji, Srbiji, Avstriji, Italiji in na Hrvaškem, prav na vseh je pobrala prve nagrade. Kot solistka je med drugim sodelovala s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, s simfoničnim orkestrom jugovzhodne Evrope ter s simfoničnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani.

Violončelist Bernardo Brizani (1993) zadnja tri leta obiskuje specialni pouk violončela pri svetovno znani violončelistki in profesorici Nataliji Gutman v Firencah, lani pa je začel študirati violončelo pri docentu Igorju Škerjancu na Akademiji za glasbo v Ljubljani, na katero je bil kot najmlajši študent sprejet zaradi izredne glasbene nadarjenosti.

Med njegove vidnejše nastope sodijo solistični nastop v Slovenski filharmoniji, 14 solističnih in komornih koncertov v Minnesoti v ZDA, nastop s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija v Unionski dvorani v Ljubljani ter solistični nastop v Postojnski jami. Osvojil je številne nagrade in priznanja. Njegov zadnji dosežek je drugo mesto na mednarodnem tekmovanju, s čimer si je prislužil recital v New Yorku.

Trije glasbeni virtuozi rosnih let - na enem odru