Koncert v Slovenski filharmoniji bo potekal pod PCT-pogojem in drugimi protikoronskimi ukrepi. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Koncert v Slovenski filharmoniji bo potekal pod PCT-pogojem in drugimi protikoronskimi ukrepi. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Sopranistka Rebeka Pregelj in kitarist Tilen Lancner sta začela sodelovati v komorni skupini leta 2018 z željo po poustvarjanju nemškega romantičnega samospeva v priredbi za kitaro. Nastopila sta v sklopu ciklov Nedeljske matineje v Narodni galeriji Akademije za glasbo UL, Glasba na vodi Festivala Ljubljana, na festivalu Poletje v Celju, knežjem mestu, in v Pomladnem paviljonu Mestne občine Ljubljana. Pripravila sta recital v Botaničnem vrtu ob njegovi 210. obletnici ter se predstavila s španskimi ljudskimi pesmimi ob odprtju razstave Zastrta svetloba španskega fotografa Jorgeja Pozuela.

Sopranistka Rebeka Pregelj in kitarist Tilen Lancner. Foto: Glasbena mladina Slovenije
Sopranistka Rebeka Pregelj in kitarist Tilen Lancner. Foto: Glasbena mladina Slovenije

Rebeka Pregelj obiskuje magistrski študij petja na UL Akademiji za glasbo v razredu izr. prof. Barbare Jernejčič Fürst. Predstavila se je v vlogi Laurette (Puccini, Gianni Schicchi) in vlogi Paquette (Bernstein, Kandid) ter sodelovala pri krstnih izvedbah nekaj sodobnih oper. Pod mentorstvom dirigenta Georga Pehlivaniana je nastopila v koncertnih izvedbah oper kot Susanna (Mozart, Figarova svatba) in Rosina (Rossini, Seviljski brivec).

Tilen Lancner je leta 2021 končal magistrski študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. doc. Katje Porovne Silič. Sodeluje v kitarskem orkestru Akademije za glasbo, predvsem pa je dejaven kot komorni glasbenik v duetu z violino, v kitarskem duu, triu in kvartetu ter v duetu s pevci.

Spored: Johann Sebastian Bach (1685–1750), Charles Gounod (1818–1893), Henry Purcell (1659–1695), Franz Schubert (1797–1828), Davorin Jenko (1835–1914), Gabriel Fauré (1845–1924), Erik Satie (1866–1925) in Peter Šavli (1961).

Izbor mladih glasbenikov

V 31. sezoni koncertnega cikla mladih GM oder bodo nastopili izbrani mladi slovenski glasbeniki in komorne skupine, ki jih je izbrala strokovna žirija v sestavi Matjaž Drevenšek, prodekan za umetniško dejavnost in redni profesor za saksofon na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, Veronika Brvar, urednica glasbene revije Glasna, ter violončelist in profesor na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana Zoran Bičanin. V dosedanjih 30 sezonah koncertnega cikla GM oder je na več kot 750 koncertih nastopilo prek 500 mladih izvajalcev, ki so krstno izvedli več kot 80 novosti slovenskih skladateljev, so navedli pri Glasbeni mladini Slovenije (GMS).