Slovenski predstavnik na dunajskem tekmovanju  Evrovizijski mladi glasbenik 2012 bo klarinetist Blaž Šparovec. Foto: Stane Sršen / RTV Slovenija
Slovenski predstavnik na dunajskem tekmovanju Evrovizijski mladi glasbenik 2012 bo klarinetist Blaž Šparovec. Foto: Stane Sršen / RTV Slovenija

Šparovec bo tako maja odpotoval na Dunaj, kjer bo Slovenijo predstavljal na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki 2012, enem najpomembnejših mednarodnih tekmovanj v klasični glasbi, ki je namenjeno mladim glasbenikom do 19 let. Tekmovanje poteka vsaki dve leti od leta 1982 in je edino evropsko tekmovanje v klasični glasbi, ki je predvajano po celotni Evropi. Od leta 2006 se tekmovanje odvija na Dunaju. Tekmovanje organizira evropska zveza radijskih in televizijskih postaj EBU, katere članica je tudi RTV Slovenija. Slovenski glasbeniki so bili na tekmovanju uspešni tudi v preteklih letih, leta 2010 pa je zmagala takrat 16-letna flavtistka Eva Nina Kozmus.
V polfinalu izbora slovenskega predstavnika se je pred tednom dni v Slovenski filharmoniji predstavilo trinajst glasbenikov, med katerimi je strokovna žirija (Matjaž Drevenšek, Hinko Haas in Tomaž Lorenz) izbrala sedem finalistov.
V finale so se uvrstili: Jernej Albreht (klarinet), Alexander Gadjiev (klavir), Matic Kuder (klarinet), Anžej Remšak (trobenta), Martin Skubin (saksofon), Blaž Šparovec (klarinet) in Eva Tomšič (harfa).
Finalisti ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija
Na današnjem izboru slovenskega predstavnika so tekmovalci nastopili v Slovenski filharmoniji ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod taktirko En Shaa, večer pa je povezoval Tilen Artač. Zmagovalca tekmovanja, ki nas bo maja predstavljal na evropskem tekmovanju na Dunaju, so izbrali prof. Dubravka Tomšič Srebotnjak (predsednica žirije), prof. Tomaž Lorenz in prof. Matjaž Drevenšek.
Slovenski izbor za tekmovanje Evrovizijski mladi glasbeniki 2012 organizira Uredništvo za resno glasbo in balet TV Slovenija. V okviru uredništva so izbor pripravljali urednica Uredništva za resno glasbo in balet TV Slovenija Danica Dolinar, urednik oddaj Daniel Celarec, režiser Jaka Šuligoj, producentka uredništva Tanja Likeb in producent oddaj Igor Mašera.