Poleg dirigentov na tekmovanju sodeluje tudi 24 pianistov in 12 skladateljev, tekmovalci pa prihajajo iz 11 držav. Poleg Slovenije in Rusije so prišli še iz Belorusije, Velike Britanije, Italije, Francije, Nemčije, Kitajske, Singapurja, Brazilije in ZDA.

"Ruske kulture ni mogoče odpovedati"
Po besedah umetniškega vodje tekmovanja Denisa Macujeva je to tekmovanje pokazatelj, da ruske kulture tudi pod vplivom sankcij proti Rusiji ni mogoče odpovedati. "Tekmovanje Rahmaninova je najnazornejši dokaz, da ni odpovedi," je še dodal po pisanju ruske tiskovne agencije Tass.

Po besedah Macujeva število tekmovalcev in sodnikov, ki niso mogli priti v Rusijo, ne presega 15 odstotkov in da vsi ti primeri niso povezani s politično situacijo. V Moskvo namreč niso mogli priti nekateri pianisti iz Kitajske zaradi s koronavirusom povezanih ukrepov v njihovi domovini.

Nastope bodo ocenjevali sodniki iz Rusije, Avstralije, ZDA, Velike Britanije, Španije, Italije, Nemčije, Francije, Belgije, Vietnama, Armenije, Kazahstana in Belorusije, je še za Tass povedala ruska ministrica za kulturo Olga Ljubimova.

Sorodna novica Sergej Rahmaninov, glasbeno utelešenje melanholične ruske duše

Zadnji veliki ruski romantik
Tekmovanje, ki se bo sklenilo z galakoncertom nagrajencev, so pripravili pred 150-letnico rojstva skladatelja Sergeja Rahmaninova, ki bo prihodnje leto, ki je z izvedbami svojih del dosegel velike uspehe in se uvrstil med najbolj izvajane ruske skladatelje svojega časa. Nastopal je tudi kot pianist in dirigent, tako v Rusiji kot v tujini. Velja za zadnjega velikega ruskega romantika in enega največjih pianistov svojega časa, po novem pa tudi za najinovativnejšega skladatelja vseh časov. Umrl je leta 1943.